Slovenské aerolínie predajú tri Tupolevy českej TKC za 9 miliónov USD

Bratislava 16. októbra (TASR) – Tri lietadlá typu Tupolev TU154M získa od Slovenských aerolínií (SA) česká spoločnosť TKC Praha za 9,050 milióna USD, čo je v prepočte asi 319 miliónov Sk.

Ako TASR dnes informoval hovorca SA Marek Reviľák, valné zhromaždenie SA odporučilo vedeniu spoločnosti v týchto dňoch podpísať zmluvu s víťazom tendra. „TKC Praha ponúkla spomedzi štyroch právoplatných ponúk najvyššiu cenu,“ konštatoval Reviľák. Odchádzajúce stroje chcú SA postupne nahradiť modernejšími lietadlami typu Boeing 737. „Nové lietadlá nebudeme kupovať do majetku spoločnosti, ale vezmeme ich na operatívny a finančný lízing tak, ako to býva u leteckých spoločností zvykom,“ uviedol hovorca. Podnikateľský plán aeroliniek pritom počíta s ich nasadením na charterové a pravidelné lety, ktorých počet chce dopravca postupom času vyrovnať. Konkrétne pôjde o novú destináciu do Bruselu a SA chcú rozšíriť aj spojenie do Moskvy. Spoločnosť by chcela v dohľadnom čase otvoriť pravidelné letecké spojenie Bratislavy a Tel Avivu, pričom rokuje aj o ďalších európskych destináciách.

Tender na postupný predaj lietadiel vypísali SA v auguste 2003 po tom, ako začiatkom roka neakceptovali ani jednu z ponúk z predchádzajúceho tendra. Dôvodom predaja Tupolevov, ktorých vek nie je vyšší ako šesť rokov, je ich spotreba, ktorá takmer dvojnásobne prevyšuje spotrebu lietadiel typu Boeing 737-300. Okrem toho nebudú Tupolevy v blízkej budúcnosti spĺňať ani nové ekologické predpisy krajín Európskej únie, najmä pokiaľ ide o hlučnosť motorov. V súčasnosti disponujú SA jedným Boeingom 737-300, ktorý zakúpili v júni 2002.

SA prepravili v uplynulom roku vyše 170 000 pasažierov, čo v medziročnom porovnaní predstavuje asi 15-% nárast. Viac ako 140 000 cestujúcich pripadlo na charterovú dopravu, zvyšnú časť predstavovali pravidelné spiatočné linky z Bratislavy do Košíc a do Moskvy. V budúcom roku rátajú SA s dvojnásobným nárastom počtu cestujúcich prepravených na pravidelných linkách. Čo sa týka charterovej prepravy, plánujú SA v budúcom roku prepraviť minimálne rovnaké množstvo cestujúcich ako tento rok. Od začiatku tohto roka do začiatku októbra prepravili viac než 211 000 pasažierov, z ktorých viac než dve tretiny tvorili práve cestujúci v nepravidelnej doprave.

V súčasnosti je majoritným, približne 90-% akcionárom aeroliniek štát.

Súvisiace články

Aktuálne správy