Z Ruska odtekajú na Západ desiatky miliárd dolárov

, E15;Fox Business Foto:SITA

Ruská vláda mám problém s rekordným odlivom kapitálu. Počas prvého štvrťroka krajinu opustilo asi 70 miliárd dolárov. Ako zahraniční investori, tak ruskí boháči hľadajú narýchlo útočisko pre svoje peniaze v reakcii na rozpínavú politiku prezidenta Putina a anexiu Krymského polostrova. Respektíve v očakávaní negatívneho vplyvu západných sankcií na ruskú ekonomiku.

Námestník ruského ministra hospodárstva Andrej Klepač priznal, že odliv kapitálu z krajiny za prvé tri mesiace roka sa očakáva na hornej hranici oficiálneho odhadu v rozpätí 65 a 70 miliárd dolárov. Na vine sú obavy z uvalenia prísnejších sankcií na Rusko, a tak sa všetci snažia dostať čo najrýchlejšie svoje peniaze preč.

Za prvý tohtoročný kvartál tak z Ruska zmizlo viac peňazí než za celý minulý rok, kedy odtieklo 63 miliárd dolárov. Realita navyše môže byť ešte horšia, než Moskva oficiálne priznáva. Ešte pred dvoma týždňami Putinov poradca Alexej Kudrin tvrdil, že z krajiny od januára neodtiekli viac než 50 miliárd dolárov.

Ako o najobľúbenejšej destinácii pre vyvedené miliardy sa najčastejšie hovorí o Londýne. Realitní makléri v britskej metropole sa už chystajú na dobrý predaj bytov a domov na prestížnych adresách. Medzi Rusmi je ale obľúbená aj Viedeň. Privátni viedenskí bankári si Rusko pochvaľujú ako najrýchlejšie rastúci trh a okrem bankovníctva priamo v Rusku klientom ponúkajú azyl pre ich peniaze vo Viedni. "Rusi majú často rodinu vo Viedni, kam posielajú deti na prestížnej školy, zatiaľ čo otcovia cez týždeň zostávajú v Rusku a do Viedne jazdí na víkendy, " opísal pred časom pre E15 zavedenú prax Stephan Maxonus, riaditeľ oddelenia pre klientov v regióne strednej a východnej Európy privátne banky Schoellerbank, ktorá patrí do skupiny UniCredit.

Nie všetkých miliardárov sa sankcie Západu dotkli. Na výzvu Kremľa na repatriáciu aktív zareagoval aj Michail Prochorov, vlastník Brooklyn Nets. Ten plánuje presídliť spoločnosť, ktorá prevádzkuje tím NBA do Ruska. "Ruská spoločnosť bude vlastniť basketbalový klub, tento krok neporušuje žiadne pravidlá NBA a dostane sa pod ruskú jurisdikciu, v súlade s ruskými zákonmi," vyhlásil jeden z najbohatších mužov Ruska, ktorého majetok Forbes odhadol na 10,3 miliardy amerických dolárov. Nadobudol ho po predaji bývalých štátnych aktív po roku 1991, kedy prišlo k rozpadu Sovietskeho zväzu.

Súvisiace články

Aktuálne správy