Inovácie idú rýchlo dopredu, akcie môžu z ich úspechu ťažiť

, Saxo Bank

Normálne by som si sadol k počítaču a napísal o vhodných stratégiách obchodovania, tipoch na zaujímavé akcie, výsledkovej sezóne, ocenení, makroekonomických témach a tak ďalej. Dnešnú analýzu by som ale chcel poňať trochu viac filozoficky. Konkrétne sa chcem zamerať na inovácie, elegantné riešenie staručkého matematického problému. Ale reč bude aj o akciách a budúcnosti.

Inovácie nespomaľujú, ba naopak

Spoluzakladateľa PayPalu Petra Thiel poznajú mnohí vďaka jeho výroku, že inovácie spomaľujú a nachádzajú sa „niekde medzi ťaživou situáciou a smrťou". Ja však patrím k zástancom iného tábora – ten má vo svojom čele Raya Kurzweila, podľa ktorého inovácie v skutočnosti svoje tempo zrýchľujú.

Pokrok na poli inovácií vidím hlavne v oblastiach ako je solárna energetika, u automobilov poháňaných elektrinou, batérií, biotechnológie, umelej inteligencie, 3D tlače, poznatkov k fungovaniu mozgu a pod. Všetky tieto objavy podľa mňa budú mať v ďalších desaťročiach pozoruhodný vplyv na celú spoločnosť. V blízkej budúcnosti vďaka nim vzrastie počet ľudí, ktorých už nebude trápiť chudoba alebo zlé životné prostredie.

K zásadným inováciám posledných rokov patrí metóda 3D tlače. General Electric dokonca použil 3D tlač na vytvorenie palivových trysiek – a to iba ako jeden diel namiesto 20 rôznych súčiastok. Firma by tak mohla začať vyrábať ľahšie a silnejšie palivové trysky, vďaka ktorým by boli lietadlá úspornejšie a ušetrili by aerolinkám náklady. Technológia 3D tlače tak umožní najrôznejším priemyselným odvetviam navrhovať nové komponenty, ktorých vznik by predtým nebol možný.

Navier – Stokesove rovnice

Na inováciách a ľudskom kapitále je pekné, že väčšinou nie sú vymedzené iba kapitálom, pracovnou silou a politikou. Ani Einstein nemal odpovede na všetky otázky sveta. Tiež počas Veľkej hospodárskej krízy museli vedci a inžinieri vymýšľať stále nové produkty a každodenne riešiť nejaké problémy. Súčasná kríza tak celkom určite vedcov nezastaví v tom, aby neustále vynachádzali nové veci.

Kazašský matematik Mukhtarbay Otelbayev podľa serveru časopisu The New Scientist zrejme overil platnosť Navier – Stokesových rovníc. Ich cieľom je opísať prúdenie tekutín, či už prúdenie vzduchu okolo krídla lietadla alebo čo sa deje pri drvivom zásahu vlny tsunami. Tento problém je pritom zaradený k siedmim najväčším matematickým problémom súčasnosti (tzv. Millennium Prize problems).

Odhadované správanie tekutín nám síce približujú počítačové simulácie, ale rovnako tieto javy nedokážeme s istotou pochopiť, nieto opísať. Ak sa preukáže, že Otelbayev slávne rovnice predsa len vyriešil, mohlo by to vyvolať tsunami inovácií na poli dynamiky tekutín. Nemali by sme tak ďaleko k efektívnejším dopravným prostriedkom, účinnejšej výrobe energie, chemickej výrobe, spracovaniu polymérov, ropnému prieskumu, meteorológii a lekárskemu výskumu. To už si môžete domyslieť sami.

Akcie sú najvyššou stávkou na ľudský kapitál

Ako ale inovácie a rovnice opisujúce tekutiny súvisia s akciami? Neustále inovovanie so sebou nesie riziko, či sa nové produkty vôbec niekedy dostanú do distribučného reťazca. Toto riziko vyžaduje akciový kapitál a veriteľov, ktorí budú ochotní daný projekt financovať. Ak však nový riskantný nápad uspeje, zisky sa môžu vyšplhať až do astronomických hodnôt. A investori, ktorí do takých akcií investovali, budú kráľovsky odmenení. Keď sa obzrieme do minulosti, zisk z inovácií býval oveľa pravdepodobnejší a išlo o menej rizikovú záležitosť, než je tomu u vládnych dlhopisov. Tento spread sa často nazýva ako riziková prémia z akcie. Fakt, že sú investori za svoje riskovanie odmenení, je navyše nevyhnutnou súčasťou kapitalistického systému.

Na grafe vyššie môžete vidieť, ako sa od roku 1927 vyvíjal index S&P 500 (ak nepočítame dividendy). Ide o logaritmické meradlo, takže každý posun z jedného čísla na ďalšie predstavuje zdvojnásobenie celkového výnosu. Nemusíte mať ani PhD. v matematickom odbore, aby ste prišli na to, že by sa vám stávka na inovácie v súkromnom sektore vyplatila. Bude však tento trend pokračovať aj v budúcnosti?

Podľa mňa inovácie nespomaľujú ani teraz – naopak si myslím, že sa zrýchľujú. Súčasne je potrebné pamätať na to, že naša svetová ekonomika je stále viac previazaná s technológiami. A zrýchľujú nielen inovácie, ale objavuje sa aj viac príležitostí na trhu. To je dané rastom populácie a otvorenejšími ekonomikami. V dlhodobom horizonte by som si na akcie rozhodne stavil, pretože verím v budúcnosť inovácií.

Autor: Peter Garnry, hlavný akciový stratég Saxo Bank

 

Súvisiace články

Aktuálne správy