EÚ chce posielať Ukrajine plyn cez Slovensko, znížiť jej závislosť na Rusku

, ČTK foto:SITA

Európska komisia predpokladá, že prevádzkovatelia plynovodov na Slovensku a na Ukrajine v najbližších dňoch podpíšu dohodu, ktorá umožní Európskej únii dodávať na Ukrajinu zemný plyn. Agentúre Reuters to povedala hovorkyňa komisie Marlene Holznerová.

Krok by pomohol znížiť závislosť Ukrajiny od dodávok plynu z Ruska. Mohol by prispieť aj k dosiahnutiu historickej dohody o partnerstve medzi EÚ a Ukrajinou.

"Domnievame sa, že sme veľmi blízko k dohode (ohľadom dodávok plynu). Boli dohodnuté jej podmienky, podľa ktorých sa bude plyn smerovať zo západu na východ cez Slovensko na Ukrajinu," povedal Holznerová. "Už je to len otázka podpisu, ktorý by mal prísť v priebehu niekoľkých dní," dodala.

Ukrajina tento mesiac kvôli sporom ohľadne ceny zastavila dovoz plynu z Ruska. Spory medzi Moskvou a Kyjevom vyvolali obavy z návratu "plynových vojen" z rokov 2006 a 2009, ktoré narušili dodávky suroviny do Európy.

Ukrajina je na dodávkach energie z Ruska silno závislá a chce prepracovať dohodu z roku 2009, v ktorej Moskva podľa Kyjeva stanovila za ruský plyn príliš vysoké ceny. Ukrajina platí za 1000 kubických metrov ruského plynu približne 400 dolárov, čo predstavuje jednu z najvyšších cien v Európe.

Kyjev sa snaží znížiť závislosť na dodávkach energie z Ruska posilňovaním vzťahov s Európskou úniou, čo sa ruskej strane nepáči. Očakáva sa, že počas summitu EÚ, ktorý sa bude konať 28. a 29. novembra v Litve, Ukrajina s EÚ podpíše dohodu o voľnom obchode a pridruženia.

V septembri dosiahli Európska únia a Rusko kľúčové dohody, ktorých cieľom bolo aj otupiť vojnu o plyn medzi Ruskom a Európou. Komoditu môže doviesť vďaka dohovoru na prepojenie novej cesty Nord Stream a nemeckého plynovodu OPAL. Dohoda bola potvrdená ruským ministerstvom energetiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy