Najlepšia investícia na svete: Koľko stojí dobrý učiteľ?

, http://obs.rc.fas.harvard.edu/chetty/value_added.pdf Foto:SITA

Dobrý učiteľ je hodný mnohonásobne viac, než čo dostane na výplatu. Jedna z najlepších investícií je dobrý učiteľ.

"V našich časoch šli za učiteľov tí najlepší, ale teraz…"  Možno ste túto vetu už počuli od starých rodičov, rodičov, alebo máte takúto osobnú skúsenosť. Ale akú má hodnotu dobrý učiteľ? Americkí vedci Raj Chetty, John N. Friedman a Jonah E. Rockoff hľadali odpoveď na túto otázku a dospel k záveru, že priveľkú. V skutočnosti oveľa vyššiu než sme si pôvodne mysleli.

Výskumníci analyzovali údaje zozbierané počas dvoch desaťročí. Išlo o študijné výsledky 2,5 milióna žiakov základných škôl a ich neskoršie, už v dospelosti podané daňové priznania a dokumenty, v ktorých priznávajú svoj čistý príjem. Na základe kombinácie týchto vstupov jasne preukázali pridanú hodnotu učiteľov v jednotlivých základných školách, ktorú vyjadrili v americkej mene.

Medzi učiteľmi so slabou a strednou pridanou hodnotou je rozdiel „ako medzi nebom a zemou“. V prepočte na doláre to robí v prípade jednej triedy viac ako 250 tisíc dolárov. Inými slovami, žiaci z triedy, v ktorej učil pedagóg s priemernými schopnosťami, zarábajú v dnešných cenách o takúto sumu viac, než žiaci, ktorí mala slabého učiteľa. Takže ak prepočítame hodnotu dobrého učiteľa na celú triedu, vyjde nám jeho pridaná hodnota na stovky tisíc dolárov. Túto sumu potom kvalifikovaní študenti počas svojho života vo forme vyššej mzdy aj zarobia. V porovnaní s pridanou hodnotou sú ročné učiteľské platy doslova trpaslíkmi, dosahujú 40 – 45 000 dolárov. Z tohto pohľadu je dobrý učiteľ jednou z najlepších investícií na svete.

Na základe skúseností nám ako prvé napadne, že dobrí učitelia sú určite sústredení v drahých súkromných vzdelávacích inštitúciách. Ale nie, vedci zistili, že ich nájdeme aj v bežných školách, ktoré si môžu dovoliť aj rodičia zarábajúci priemernú mzdu. I v takýchto školách nájdeme pedagógov, ktorí v pridanej hodnote predstavujú v prepočte státisíce, dokonca milióny!

Autori štúdie zdôrazňujú, že zlepšenie úrovne vzdelávania nie je len spoločenský záujem, ale aj investícia s mimoriadne rýchlou návratnosťou. Štát by mal urobiť všetko pre to, aby zabezpečil vyššiu úroveň a to najmä zvýšením platov učiteľov. Mal by merať pridanú hodnotu učiteľa a premietnuť ju do mzdy. Rovnako by sa mal postarať o to, aby mali učitelia prístup k celoživotnému vzdelávaniu prostredníctvom rôznych kurzov.

Dobrý učiteľ je za všetky peniaze a investícia do vzdelávania je vždy tou najlepšou investíciou, zdôrazňujú vedci.

Súvisiace články

Aktuálne správy