Odškodné za nehodu: Toyota zaplatí tri milióny dolárov

, ČTK Foto:SITA

Odškodné vo výške troch miliónov dolárov nariadila vyplatiť automobilke Toyota porota súdu v americkej Oklahome. Porota totiž uznala automobilku zodpovednou za nehodu z roku 2007 spôsobenou nechceným zrýchlením vozidla, pri ktorej bola zranená vodička a jej spolujazdkyňa zahynula. Je to prvýkrát, kedy súd pri posudzovaní týchto káuz rozhodol v neprospech automobilky.

Prípad je jedným zo stovky podobných žalôb podaných kvôli poruche vozidiel Toyota odhalené v roku 2009. Toyota musí vyplatiť 1,5 milióna dolárov zranenej vodičke a ďalšieho poldruha milióna pozostalým po spolujazdkyňu.

Ľudia po celých Spojených štátoch podali na automobilku žalobu kvôli tomu, že ich vozidlo začal bez varovania samovoľne zrýchľovať. K súdu sa zatiaľ dostali dva prípady: jeden v Kalifornii a jeden v New Yorku. V oboch však porota rozhodla, že automobilka nie je vinná.

Porota v Oklahome dospela k záveru, že Toyota bola "bezohľadne ľahostajná" k právam druhých. To znamená, že automobilka bude musieť zaplatiť sankcie za svoje správanie, ktoré budú stanovené pri ďalšom vypočutí.

Podľa žaloby nehodu vozidla Camry spôsobil defekt na elektronickom ovládaní systému kontroly vozidla, o ktorom Toyota vedela, ale pred verejnosťou tieto informácie utajila. Právnici Toyoty sa snažili toto obvinenie vyvrátiť a tvrdili, že nehodu zavinila vodička, pretože si pomýlila plynový a brzdový pedál.

Toyota už zaplatila viac ako jednu miliardu dolárov za urovnanie hromadných žalôb majiteľov áut podaných kvôli ekonomickým stratám, ktoré utrpeli vinou závady na vozňoch. Táto dohoda však nezahŕňa odškodné za zranenie alebo smrť pri nehode.

Automobilka musela od roku 2009 zvolať ku kontrole milióny vozidiel kvôli samovoľnému zrýchľovanie spôsobenému konštrukčnou poruchou v podlahe. Žaloby tvrdia, že chybný bol aj elektronický kontrolný systém, a právnici k tomu pripojili tisícky dokumentov, ktoré to majú dokázať. Toyota to však popiera a ani Národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky (NHTSA) nič podobné nezistil, napísali agentúry AP a Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy