Najlacnejšia elektrina: Orbán chce viac jadra, spolupracovať bude s Južnou Kóreou

, e15 Foto:SITA

Maďarsko sa chce pri výrobe elektriny spoliehať predovšetkým na jadrové zdroje. Premiér Viktor Orbán plánuje do roku 2023 zvýšiť produkciu elektriny z jadra o 50 až 75 percent. Maďarsko ide tak proti niektorým štátom Európy, ktoré sa od jadrovej energie odvracajú.

Maďarsko svoje plány potvrdilo uzavretou dohodou o spolupráci s Južnou Kóreou. Dokument, podpísaný maďarským ministrom zahraničia Jánosom Martonyim a jeho juhokórejským náprotivkom Yun Byung – seem, otvára cestu k spolupráci v oblasti jadrovej energetiky. Ešte významnejšie ale juhokórejským korporáciám umožňuje účasť v plánovanom tendri na rozšírenie jadrovej elektrárne Paks.

Orbán vyhlásil, že do desiatich rokov by mohol podiel jadrovej energie v maďarskom elektrárenstve dosiahnuť až 70 percent. Pripomenul, že tender na rozšírenie Paksu bude vypísaný už čoskoro. Navyše podľa neho by Maďarsko mohlo mať do piatich rokov najlacnejšie elektrinu v celej Európskej únii. Všetko ale bude závisieť na tom, či jeho strany Fidesz a ľudovci KDNP budúci rok vyhrajú voľby. Zatiaľ si Fidesz udržuje nad opozíciou slušný náskok.

Ceny elektriny sa v jednotlivých štátoch môžu líšiť o desiatky percent. Z prieskumu, ktorý uskutočnila organizácia Europe 's Energy Portal vyplýva, že najviac za elektrinu v európskej dvadsaťsedmičke platia dánske a nemecké domácnosti. Dáni platia za kilowatthodinu okolo 30,2 eurocentov, Nemci za každú spotrebovanú kilowatthodinu elektriny dajú okolo 26 eurocentov. Maďarsko je so 16,2 eurocentmi v porovnaniach uprostred. Orbánova vláda doteraz pristúpila k dvojitému zníženiu cien elektriny. Podľa premiéra si výrobcovia neúmerne zvyšovali svoje zisky.

Orbán sa snažil jadro v stredoeurópskom kontexte podporiť aj na nedávnom summite Vyšehradskej štvorky. Česko, Poľsko, Slovensko aj Maďarsko podľa neho majú záujem o podporu Európskej únie. Tá však nesmie sektor zaťažiť nadmernou reguláciou. "Očakávame, že EÚ pomôže, a nie že zbrzdí nárast jadrovej kapacity v strednej Európe," uviedol Orbán s tým, že pozornosť by sa mala venovať aj pravidlám regulácie štátnej pomoci energetickým projektom. "Domnievam sa, že jadrová energia je diskriminovaná," uviedol Orbán s odkazom na to, že iné zdroje, ktoré taktiež neprodukujú žiadne skleníkové plyny, dostávajú štedré dotácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy