Vláda umožnila zahraničným farmárom odkupovanie pôdy ihneďpo začlenení do EÚ

Bratislava 28. augusta (TASR) – Občania Európskej únie (EÚ) budú môcť nadobudnúť slovenskú poľnohospodársku pôdu ak na nej hospodárili počas predchádzajúcich troch rokov ihneď po vstupe krajiny do únie, teda už začiatkom mája budúceho roku.

Schválením najnovšej novely devízového zákona z dielne Ministerstva financií (MF) SR a NBS to dnes odobrila vláda SR. Starší devízový zákon pritom rátal s tým, že zahraniční farmári pôsobiaci na Slovensku si búdu môcť túto pôdu odkúpiť najskôr tri roky po vstupe krajiny do EÚ. Obavy domácich poľnohospodárov z masívneho výkupu pôdy zahraničnými agropodnikateľmi tak narastajú, pretože oni na to zatiaľ dostatok zdrojov nemajú.

Okrem podmienky hospodáriť na slovenskej pôde najmenej tri posledné roky budú musieť ale farmári zo spoločenstva mať na Slovensku aj prechodný pobyt. Úplná liberalizácia predaja pôdy cudzím štátnym príslušníkom bez obmedzenia bude na Slovensku platiť pritom až po 7-ročnom prechodnom období od začlenenia do EÚ.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komory (SPPK) sa už jasne vyjadrila, že s touto novelou devízového zákona nesúhlasí. Komora by privítala využitie prechodnej 7-ročnej blokácie odkupov pôdy zahraničím v plnej miere bez výnimiek. Podľa predsedu SPPK Ivana Oravca by priestor na odkúpenie pôdy mali dostať hlavne slovenskí poľnohospodári, ktorí však na to v týchto rokoch ešte nemajú dostatok peňazí. Podľa neho farmári z EÚ na Slovensku obhospodarujú radovo niekoľko tisíc hektárov.

MF ale potrebu prijatia novely devízového zákona odôvodňuje tým, že ide iba o nutné zreálnenie slovenského záväzku z prístupovej zmluvy s EÚ.

Novela devízového zákona okrem toho ale upravuje aj pôsobenie podnikateľských subjektov na finančnom trhu. Spresnia a doplnia sa ňou niektoré ustanovenia platnej legislatívy, ktoré nemajú charakter obmedzenia pohybu kapitálu. Zákon tiež nanovo definuje obchodovanie s devízovými hodnotami, ako aj udeľovanie devízových licencií Národnou bankou Slovenska (NBS) na obchodovanie s cudzou menou. „Spresní tiež okruh subjektov a predmet ohlasovania v rámci plnenia ohlasovacej povinnosti na účely zostavenia platobnej bilancie,“ uvádza sa v materiáli MF.

Prijímateľom tlačív o plnení ohlasovacej povinnosti už nebude NBS, ale Ministerstvo vnútra, a to v súlade so smernicou Európskeho parlamentu o predchádzaní prania špinavých peňazí. Táto smernica upravuje problematiku prevozu hotovosti a iných cenín cez vonkajšiu hranicu EÚ a limit plnenia ohlasovacej povinnosti navrhuje nad 15 000 EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy