Podľa analytikov bola inflácia v auguste ovplyvnená zmenami nepriamych daní

Bratislava 10. septembra (TASR) – Podľa slovenských ekonómov sa pod ďalší rast inflácie podpísali administratívne opatrenia, pričom najrýchlejšie rástli ceny dopravy, tabaku a alkoholu. Hodnoty celkovej inflácie väčšinu analytikov mierne prekvapili.

Tie boli totiž vyššie ako očakávania trhu, ktorý počítal s medzimesačným nárastom na úrovni 0,8 %. „Treba však tiež povedať, že tento vývoj vznikol skôr z technických príčin, keďže ceny alkoholu a tabakových výrobkov sa zvyšovali už v predchádzajúcich mesiacoch a tak je čisto augustový nárast nižší, než rast spotrebných daní, čo umelo znižuje jadrovú infláciu,“ skonštatoval analytik UniBanky Viliam Pätoprstý. „Jadrová inflácia je však dlhodobo nízka aj kvôli nízkemu rastu potravín, ktoré majú na tento ukazovateľ veľkú váhu,“ doplnil ekonóm ING Ján Tóth.

Ako uviedol analytik Ľudovej banky Mário Blaščák, zníženie dynamiky rastu jadrovej inflácie svedčí tiež o tom, že po úprave nepriamych daní a v súvislosti so spustením daňovej reformy od začiatku budúceho roka, budú v ekonomike pravdepodobne i naďalej pretrvávať pomerne nízke dopytové impulzy. „Z toho vyplýva, že váha administratívnych úprav cenovej hladiny tak v celkovom inflačnom indexe porastie,“ domnieva sa Blaščák.

Ekonóm ČSOB Marek Gábriš predpokladá, že inflácia už nie je ďaleko od svojho stropu. „Do konca tohto roka môžu inflačné tlaky spôsobiť rast cien mäsa, v auguste sa zvýšili o 4,2 %, pričom takýto skok sme naposledy videli pred tromi rokmi a pravdepodobne nie je posledný,“ predikuje Gábriš. Zároveň dodal, že v dôsledku sucha môžu k rastu prispieť i ceny obilnín a najbližší mesiac zasiahne do vývoja tiež úprava cenníkov v telekomunikačnom sektore.

Spotrebiteľské ceny v SR vzrástli v auguste medziročne v úhrne o 9,2 %. V porovnaní s júlom tohto roka sa cenová hladina zvýšila o 1 %. Medzimesačná jadrová inflácia klesla o 0,7 % a čistá inflácia sa znížila o 0,8 %. V medziročnom porovnaní predstavovala čistá inflácia 3,4 % a jadrová inflácia 2,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy