Do správnej rady ruskej Sistemy nominovali exkomisára EÚ P. Mandelsona

Bývalý komisár Európskej únie (EÚ) pre obchod Peter Mandelson je jedným z nominovaných do správnej rady ruskej holdingovej spoločnosti Sistema. Oznámila to dnes ruská spoločnosť s tým, že druhým nominovaným je šéf hi-tech spoločnosti RTI Sergej Bojev. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.
Peter Mandelson zastával funkciu komisára pre obchod v rokoch 2004 až 2008, pričom zastupoval Európsku úniu v rámci rokovaní so Svetovou obchodnou organizáciou (WTO). Okrem tejto funkcie pôsobil v rokoch 1997 až 2010 najskôr ako britský minister bez kresla, neskôr priemyslu a obchodu, potom ako štátny sekretár pre Severné Írsko a nakoniec ako minister pre podniky, inovácie a zručnosti.
Sistema je najväčší verejne obchodovaný diverzifikovaný holding v Rusku a krajinách Spoločenstva nezávislých štátov. Pôsobí vo viacerých sektoroch, od energetického cez elektronický, bankový, maloobchodný, masmediálny, telekomunikačný až po moderné technológie, cestovný ruch a sektor zdravotníctva. Spoločnosť kontroluje miliardár Vladimir Jevtušenkov, ktorého časopis Forbes zaradil s majetkom za 6,7 miliardy USD (5,17 miliardy eur) medzi miliardármi na 175. miesto na svete.

Súvisiace články

Aktuálne správy