Únijné pasy na predaj, ceny aj podmienky sú rôzne

, patria;lad foto:TASR;SITA

Cyperský prezident Nikos Anastasiades sa rozhodol odmeniť bohatých investorov, ktorí zostanú krajine verní. Za 3 milióny eur získajú cyperský pas a automaticky aj občianstvo Európskej únie. Podobným spôsobom lákajú bohatých cudzincov i ďalšie štáty EÚ.

Dobre si pamätáme časy, keď sme počas dovolenky čakali v nekonečnej  fronte na hraničnú kontrolu, pričom cestujúci s pasom EU hladko a bez zdržania prechádzali z krajiny do krajiny. Áno, unijné občianstvo je niekedy príjemné. Ponúka celý rad výhod. Napríklad prednostnú evakuáciu z krízových oblastí či služby všetkých konzulárnych a diplomatických misií štátov EU v zahraničí a teda aj omnoho menej starostí s vybavovaním víz. Mať európsky pas však znamená aj výrazne jednoduchšie podnikanie v EÚ.

Otázku prisťahovateľstva a udeľovania občianstva regulujú členské štáty EÚ po svojom. Európska komisia sa síce snaží získať väčší vplyv na imigračnú a azylovú politiku a v Bruseli sa ozývajú hlasy po zjednotení podmienok pre udeľovanie občianstva v jednotlivých štátoch. Kto sa ale dobrovoľne vzdá jednej z posledných významných právomocí, hlavne ak ju využívajú ako zdroj príjmov?

Prezident Anastasiades ponúkol takýto bonus na nedávnom stretnutí ruských podnikateľov v Limassole. Snažil sa tak zmierniť dopad tvrdých podmienok reštrukturalizácie dvoch najväčších cyperských bánk. Cyperský pas bol na predaj už dávnejšie, doteraz sa jeho cena pohybovala na úrovni najmenej 15 mil. EUR.

Predaj pasu pred rokom 2001 ponúkalo napríklad Írsko. Dnes sú podmienky nastavené tak, že záujemca musí v krajine investovať 500 tisíc EUR do verejného projektu v oblasti vzdelávania, zdravotníctva, umenia či športu.

V Portugalsku je občianstvo podmienené kúpou nehnuteľnosti a o podobnú politiku sa teraz snaží stavebným boomom odrovnané Španielsko. Na získanie povolenia k pobytu by kandidátom mala stačiť investícia za 160 tisíc EUR.

Rakúsko je ochotné udeliť občianstvo ľuďom na základe „preukázateľných služieb a výnimočných výkonov, ktoré sa od nich očakávajú v zvláštnom záujme republiky.“ Podľa dostupných informácií sa týmto spôsobom dostalo v roku 2011 k rakúskemu pasu 23 cudzincov, medzi nimi napríklad hotelový magnát zo Saudskej Arábie či preslávená ruská operná speváčka Anna Netrebko. Vlani rakúsky pas nezískal nik, pre menej talentovaných záujemcov je táto krajina v rámci EÚ najťažší cieľ. Známa je vysokými poplatkami a dlhými čakacími lehotami.

Ak za novú vlasť zvolíte zadlžené Maďarsko, čaká vás nákup štátnych dlhopisov. Trvalý pobyt a „preferenčné zaobchádzanie“ pri žiadosti o občianstvo zaistí investícia do špeciálnych „rezidenčných“ obligácií za 250 tisíc EUR. Ponuka zaujala hlavne potenciálnych záujemcov z Ruska, Číny a Indie. Im pravdepodobne neprekáža, že nová ústava prijatá nacionálne-konzervatívnou vládou Viktora Orbána sa neustále odvoláva na kresťanskú vieru, tisíc rokov starú korunu svätého Štefana a „zjednotený“ maďarský národ. Pár cudzincov sa tu ľahko stratí a podstatné je to, že zaplatia.

Súvisiace články

Aktuálne správy