Ropa zdražela kvôli špekuláciám o rýchlejšom riešení Fiscal Cliff

Silnejšie euro spôsobuje, že ľahká texasská ropa WTI je pre Európanov lacnejšia a tým pádom sa mierne zvyšuje agregátny dopyt. Ten podľa OPEC-u dosahuje v celosvetovom priemere denný rast o +0.8 mil. barelov viac, ako v uplynulom roku, čo z krátkodobého hľadiska pozitívne vplýva na cenu čierneho zlata.

Ropa sa však už takmer dva mesiaca obchoduje iba do strany a síce v pásme medzi 86-90 USD/barel. Avšak za posledných 7 dní ropa zdražela o +2.60 %, keďže sa začínajú množiť špekulácie, že dohoda o fiškálnom útese je blízko. Barack Obama totiž predstavil republikánom novú ponuku, v ktorej počíta s výraznejším rastom daní, než mal pôvodne v pláne. Prípadná nedohoda by znamenala veľké problémy pre US ekonomiku, ktorá je najväčším spotrebiteľom ropy na svete a tým pádom by sa cena začala prepadať. Rýchla dohoda by dodala investorom opäť sebavedomie a mnohí z nich by otvorili dlhé pozície.

Zatiaľ však nie je nič isté, a preto aj krátkodobý rastový kanál, ktorý je na grafe vyznačený rastúcou priamkou, by nemal mať dlhšie trvanie, než do konca týždňa.

Okrem toho ropa aktuálne zospodu testuje 50 dňový kĺzavý priemer, ktorý by mohol byť ešte dnes prerazený, čím by si ropa otvorila priestor k rastu na úrovne okolo 89 USD/barel. Alternatívny scenár počíta s poklesom ceny ropy k úrovniam pod 87 USD/barel v prípade, že 50 MA bude nateraz nezdolateľnou prekážkou.

Kľúčové technické hodnoty:

Úrovne rezistencie: 88.2 a 88.6

Úrovne supportu: 85.8 a 85.2

Stredná hodnota obratu (pivot): 86.55

Prečítané: 24 x

Súvisiace články

Aktuálne správy