Priemyselný park v Rožňave sa chce uchádzať o pomoc zo štrukturálnych fondov EÚ

Košice 31. júla (TASR) – Mesto Rožňava, ktoré sa úspešne uchádzalo o podporu z fondu PHARE pre projekt výstavby priemyselného parku, no nakoniec ju nevyužilo, chce získať pomoc zo štrukturálnych fondov EÚ. Pre TASR to potvrdil primátor František Kardoš.

Spresnil, že nevyužitie prostriedkov súviselo s problémom mesta s kofinancovaním projektu. Ďalším dôvodom bola skutočnosť, že spoločnosť Želba, v ktorej bývalom areáli by mal priemyselný park vyrásť, bola od júna minulého roku v konkurze a mesto preto napriek dohode s ňou nemohlo odkúpiť pozemky. Vlastníkom majetku Želby sa od júna tohto roku stala spoločnosť Siderit. Podľa Kardoša nový majiteľ prisľúbil, že mesto bude mať prednostné právo na kúpu pozemkov.

V súčasnosti mesto čaká na ponuku spoločnosti, kúpu potom musí schváliť mestské zastupiteľstvo. Len čo sa Rožňava stane novým majiteľom pozemkov, začne s vybavovaním stavebného povolenia a po získaní bude projekt parku kompletne pripravený na realizáciu, skonštatoval Kardoš. Doplnil, že mesto bude môcť svoju zostaviť svoju žiadosť o pomoc zo štrukturálnych fondov až keď budú definitívne známe podmienky pre jej získanie. Ďalšou možnosťou je podľa neho požiadať o štátnu dotáciu podľa zákona na pomoc pre vznik priemyselných parkov.

Priemyselný park Rožňava by sa mal rozkladať na 27 hektároch. Jeho vybudovanie si vyžiada investíciu okolo 300 miliónov Sk. Jedným z hlavných dôvodov jeho vybudovania je vysoká nezamestnanosť v regióne, ktorá sa už niekoľko rokov pohybuje okolo 30 %. Primátor poznamenal, že očakáva pri rozhodovaní o pomoci solidárny prístup vzhľadom na to, že ide o zaostalý región, ktorý sa dostal do zložitej situácie nie vlastnou vinou, ale útlmom baníctva. Realizáciu projektu považuje za jeden z krokov pri riešení vysokej nezamestnanosti v rožňavskom regióne.

Mesto Rožňava pracuje na projekte a príprave parku už tretí rok.

Súvisiace články

Aktuálne správy