Motocyklisti môžu od piatka jazdiť na diaľnici maximálnou rýchlosťou 130 km/h

Bratislava 31. júla (TASR) – Od piatka 1. augusta budú môcť motocyklisti v SR jazdiť po diaľniciach a rýchlostných cestách maximálnou rýchlosťou 130 kilometrov za hodinu.

Zvýšenie maximálnej rýchlosti z doterajších 90 km/h im umožní novela zákona o premávke na pozemných komunikáciách, ktorú 4. júla tohto roka schválila Národná rada (NR) SR.

Podľa novely takzvaného cestného zákona sú vodiči povinní v období od 15. novembra do 15. marca používať zimné pneumatiky. Výnimku majú iba motocyklisti a zvláštne motorové vozidlá.

Keďže naplnenie tejto povinnosti zo strany niektorých motoristov aj väčších dopravných spoločností je v uvedenom termíne problematické, poslanec za stranu ANO Jirko Malchárek navrhol, aby policajti vodičom bez zimných pneumatík pokuty nedávali. Prezident Policajného zboru Anton Kulich však oznámil, že žiadosti poslanca vyhovieť nemôže. Podľa neho totiž právomoc rozhodnúť o priestupku na ceste patrí policajtovi a túto mu nemožno odňať ani pokynom policajného prezidenta.

„Ak by ani moje najbližšie stretnutie s policajným prezidentom neviedlo k zmene jeho stanoviska, som odhodlaný predložiť NR SR v septembri pozmeňovací návrh, ktorým by došlo k odsunu spornej povinnosti až na budúci rok,“ uviedol TASR J. Malchárek.

Zmienená novela ruší aj ustanovenie, na základe ktorého nebolo možné vykonať zmenu v evidencii motorového vozidla, ak bol jeho držiteľ trestne stíhaný. Toto pravidlo neodôvodnene komplikovalo činnosť lízingových spoločností v prípadoch, keď bol stíhaný držiteľ vozidla vo vlastníctve takejto spoločnosti a to mu bolo odňaté.

Súvisiace články

Aktuálne správy