Najväčšej českej cestovnej kancelárii Fischer opäť hrozí zabavenie majetku

Praha 31. júla (TASR) – Česká cestovná kancelária Fischer, najväčšia turistická kancelária na českom trhu, opäť čelí hrozbe exekúcie. Letecký dopravca České aerolínie (ČSA), Česká správa letísk a Komerčná banka, ktorým kancelária Fischer, alebo jej dcéra, dlhodobo dlhuje asi 100 miliónov Kč, stratili trpezlivosť a súd na ich žiadosť údajne už dal súhlas s exekúciou a určil exekútora.

„Keďže spoločnosť dlhy neuhradila dobrovoľne, domáhajú sa prostredníctvom nariadenej exekúcie. Je to viac ako sto miliónov Kč,“ uviedla dnes Lada Horáková, hovorkyňa Obvodného súdu pre Prahu 6. Hovorkyňa ale jednoznačne nepotvrdila, či súd už o exekúcii aj rozhodol. To pravdepodobne súvisí s tým, že rozhodnutie súdu ešte nebolo oficiálne doručené.

Majiteľ cestovnej kancelárie Václav Fischer sa dnes mimoriadne zišiel s veriteľmi, aby sa pokúsil situáciu vyriešiť. Vedenie spoločnosti Fischer ubezpečilo klientov, že im žiadne riziko nehrozí. Fischer má svoje pobočky otvorené a svoje zájazdy naďalej predáva. Podľa pôvodného harmonogramu lietajú aj lietadlá tejto cestovnej kancelárie.

„Chcela by som ubezpečiť všetkých našich zákazníkov, že táto situácia nemá vôbec žiaden vplyv na predaj zájazdov a na našu leteckú prevádzku. Takže všetky zájazdy, ktoré si naši klienti objednali, sa uskutočnia,“ uviedla hovorkyňa CK Fischer Věra Kudynová.

Špekulácie o problémoch CK Fischer dnes priniesli viaceré české denníky. Václav Fischer pre svoju spoločnosť už dlhšiu dobu neúspešne hľadá silného strategického partnera. Spoločnosť mala problémy opakovane.

Po správach, že kancelária nie je poistená proti krachu a následnej oneskorenej platbe poistky, sa na začiatku apríla objavili správy o hrozbe exekúcie spoločnosti Fischer Air. Tá zaisťuje pre materskú cestovnú kanceláriu leteckú dopravu. Cestovka na prelome marca a apríla niekoľko dní nemohla disponovať jedným z troch svojich veľkokapacitných lietadiel Boeing.

Podľa českej Colnej správy dlhovala CK Fischer, respektíve Fischer Air, štátu DPH vo výške stoviek miliónov Kč, preto colníci využili záložné právo a až do zaplatenia dlhu znemožnili disponovanie s lietadlom. Dlh vznikol rozdielnym výkladom daňovej povinnosti po oprave či modernizácii lietadla. Fischer Air tvrdila, že lietadlá iba prenajíma, ale colníci jej vymerali platbu ako keby stroje vlastnila.

Súvisiace články

Aktuálne správy