Českému Telecomu klesol čistý zisk na 2,3 mld.Kč,Eurotelu vzrástol na 3,8 mld.Kč

Praha 31. júla (TASR) – Český Telecom vykázal podľa medzinárodných účtovných štandardov za tohtoročný 1. polrok čistý zisk 2,3 miliardy Kč. Je to síce o 13 % menej ako v rovnakom období vlani, ale je to lepší výsledok, ako očakávali analytici.

Tržby Telecomu sa medziročne znížili o 3 % na 25,4 miliardy Kč. Mal na to vplyv hlavne pokles výnosov z hovorného o viac ako štvrtinu na 5,5 miliardy Kč. Naopak, mesačné paušálne poplatky vyniesli Telecomu o 3 % viac ako v prvých 6 mesiacoch roku 2002.

Za uplynulý rok českému Telecomu ubudlo vyše 108 000 pevných telefónnych liniek, keď ich teraz prevádzkuje 3,617 milióna. Napriek tomuto úbytku a konkurencii 30 alternatívnych operátorov si vo verejných hlasových službách z pevných telefónov zachováva v ČR dominantné postavenie.

Naopak, výrazný rast Telecom zaznamenal vo výnosoch z dátových a internetových služieb. Tie mu vzrástli o pätinu na 4,1 miliardy Kč. Počet užívateľov internetových služieb sa dokonca zvýšil o celú tretinu na 786 000.

Na výnosoch Telecomu sa čiastkou 6,6 miliardy Kč, teda viac ako štvrtinou, podieľal mobilný operátor Eurotel. V ňom má Telecom 51-% podiel, ale už koncom tohto roka by mal získať aj zvyšných 49 %, ktoré doteraz vlastnilo americké konzorcium Atlantic West.

Eurotel v stredu oznámil, že sa mu oproti 1. polroku 2002 podarilo zvýšiť počet svojich klientov o 12 %. Koncom tohtoročného júna ich tak už mal 3,993 milióna a zachová si vedúce postavenie na českom mobilnom trhu.

V 1. polroku dosiahol Eurotel čistý zisk 3,8 miliardy Kč, o celú pätinu viac ako za rovnaké obdobie vlani. Svoje tržby zvýšil o 2 % na 14,14 miliardy Kč.

Informoval o tom český denník Právo.

(1 CZK = 1,310 SKK)

we gl

Upozornenie:

Ekonomická redakcia TASR upozorňuje odberateľov, že grafická služba redakcie vydá k uvedenej správe graf, ktorý bude obsahovať polročné hospodárske výsledky Českého Telecomu a Eurotelu.

Súvisiace články

Aktuálne správy