Banky J.P. Morgan Chase & Co a Citigroup zaplatia za falošné výkazy Enronu

New York 29. júla (TASR) – Americká Komisia pre burzy cenných papierov (SEC) nariadila spoločnosti J.P. Morgan Chase & Co. zaplatiť 135 miliónov USD a firme Citigroup Inc. 120 miliónov USD. Tieto čiastky budú použité pri vyšetrovaní podozrenia, že spomínané banky pomáhali zbankrotovanému Enronu zavádzať investorov, keď poskytnuté úvery vykazovali ako výnosy.

Toto urovnanie odvráti trestné stíhanie oboch finančných inštitúcií, a to tiež za predpokladu, že pozmenia niektoré svoje obchodné praktiky. Banky musia navyše mestu New York a štátu New York zaplatiť každá po 12,5 milióna USD.

„Chcem vás uistiť, že transakcie vo veci Enronu nereflektujú naše tradičné postupy a nikdy v budúcnosti sa už nič podobné v Citigroup nestane,“ vyjadril sa vedúci investičnej divízie Citigroup Charles Prince, ktorý by mal prevziať žezlo výkonného riaditeľa banky budúci rok.

Súčasťou dohody bolo tiež finančné urovnanie v podobnej veci, keď Citigroup pomohol ďalšiemu energetickému koncernu Dynegy Inc. v manipulácii s finančnými výkazmi.

Celkovo dostanú obete sprenevery Dynergy 19 miliónov USD, obetiam Enronu bude poskytnutá čiastka 236 miliónov USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy