V septembri sa dá očakávať podobný rast inflácie ako v auguste 2012

Bratislava 12. september (TASR) – Spotrebiteľské ceny na Slovensku by mali v septembri 2012 rásť podobným tempom ako tomu bolo v auguste. Informovala o tom dnes Národná banka Slovenska (NBS). "Zrýchlenie cien potravín by mohlo byt kompenzované pomalším rastom regulovaných cien v dôsledku bázického efektu rastu cien tepla v septembri 2011," uviedla NBS.
Podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR sa spotrebiteľské ceny merané národným indexom CPI zvýšili v auguste, rovnako ako v predchádzajúcom mesiaci, medziročne o 3,7 %. Rovnaká úroveň medziročnej celkovej inflácie bola dosiahnutá pri zrýchlení medziročného rastu cien potravín, trhových služieb a obchodovateľných tovarov, pričom tlmiaco pôsobili regulované ceny. "Celkovo bola úroveň medziročnej inflácie v auguste 2012 mierne vyššia, ako boli predpoklady NBS," konštatovala banka.
V priebehu augusta sa ceny zvýšili o 0,1 %, a to v dôsledku rastu cien trhových služieb, pohonných látok a regulovaných cien. Naopak, po dlhšom období poklesli ceny potravín a znížili sa aj ceny obchodovateľných tovarov bez pohonných látok. Podľa NBS prispel k zvýšeniu cien trhových služieb v porovnaní s júlom najmä rast cien služieb internetu a bankových poplatkov.
Ceny pohonných látok sa po krátkom období opäť nachádzajú v blízkosti rekordných úrovní. V rámci cien potravín prispel k poklesu najmä vývoj cien sezónnej zeleniny a ovocia, v rámci obchodovateľných tovarov bez pohonných látok klesali najmä ceny obuvi, odevov a nealkoholických nápojov. "Pod nárast regulovaných cien v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa podpísal rast cien liekov na predpis, ako aj cestovného mestskej a medzimestskej autobusovej dopravy," spresnila banka.

Súvisiace články

Aktuálne správy