Eurozóna je podľa MMF na dobrej ceste, aby zvládla dlhovú krízu

Peking 11. septembra (TASR) – Dlhová kríza sa v Európe tak ľahko neskončí, ale podľa Medzinárodného menového fondu (MMF) sa opatrenia v eurozóne na jej zvládnutie uberajú správnym smerom. Povedal to dnes na úvod letného stretnutia Svetového ekonomického fóra v Tchien-ťine námestník riaditeľky MMF Ču Min.
Na letnom trojdňovom Davose, ako sa toto podujatie tiež nazýva, sa zúčastňuje 2000 osôb z takmer 90 krajín. Budú diskutovať o novom hospodárskom poriadku, ktorý vzniká po prekonaní globálnej finančnej krízy, a o úlohe nadnárodných spoločností.
MMF sa obáva, že ak sa situácia v Európe dramaticky zhorší, bude to mať mimoriadne vážne dôsledky na svetovú ekonomiku. Ich závažnosť sa nesmie podceňovať. Podľa štúdie MMF ekonomický výkon Spojených štátov by mal klesnúť o 1 až 2,5 %, Číny o 1 až 1,5 % a Japonska takmer o 2 %, uviedol Ču Min.
Čínsky ekonóm vo vedení MMF privítal najnovšie rozhodnutia Európskej centrálnej banky (ECB) zamerané na podporu stability v eurozóne. Vyslovil podporu euru a povedal účastníkom rokovania, že "euro je bezpečné". Európa musí pokračovať v integrácii svojej finančnej a rozpočtovej politiky.
Svet však neťaží len európska dlhová kríza. Jeho veľkými problémami a rizikami sú vysoká zadlženosť Spojených štátov, možné "tvrdé pristátie" rastúcich rozvojových ekonomík a prudký vzostup cien potravín.
Pokles hospodárskeho rastu v Číne pod 8 % v tomto roku chce vláda prekonať rýchlym schválením infraštruktúrnych projektov za takmer 250 miliárd eur. Mali by znovu zvýšiť dynamiku rastu čínskeho hrubého domáceho produktu na uspokojivú úroveň.

Súvisiace články

Aktuálne správy