Dexia chce požiadať EK o predĺženie dočasných štátnych garancií

Paríž 11. septembra (TASR) – Belgicko-francúzska finančná skupina Dexia plánuje požiadať Brusel o predĺženie dočasných štátnych garancií v hodnote 55 miliárd eur o ďalšie štyri mesiace, až do januára 2013. Uviedol to dnes denník Les Echos bez udania zdroja.
Európska komisia (EK) povolila banke využívať garancie do konca tohto mesiace. Dexia však tvrdí, že potrebuje viac času na dokončenie balíka reštrukturalizácie, ktorý komisii predloží na schválenie.
Eurokomisár pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia už cez víkend naznačil, že súhlasí s predĺžením garancií pre Dexiu. Dodal, že najdôležitejšie je, aby banka dokončila štrukturálne reformy.
EK vlani schválila dočasné záruky pre Dexiu, na ktorých sa dohodli Francúzsko, Belgicko a Luxembursko. Vďaka zárukám by Dexia mala byť finančne zabezpečená do konca septembra tohto roka. Najväčší diel garancií prevzalo Belgicko, na ktoré pripadá 60,5 %, Francúzsko pokrýva 36,5 % a Luxembursko 3 %.
Dexia je prvou európskou bankou, ktorá musela požiadať o pomoc v dôsledku dlhovej krízy eurozóny. Skupina zamestnáva 35.200 ľudí. V decembri 2011 predala Kataru a Luxembursku divíziu privátneho bankovníctva Banque Internationale Luxembourg za 730 miliónov eur.
Situácia okolo francúzsko-belgickej skupiny nemá žiadny vplyv na Dexia banku Slovensko, ktorej majoritným vlastníkom je od apríla 2011 stredoeurópska investičná skupina Penta. Dexia banka Slovensko tak nemá žiadne majetkovo-vlastnícke prepojenie na francúzsko-belgickú skupinu.

Súvisiace články

Aktuálne správy