Agrosektor žiada špecifiká v zákonníku práce, systéme daní a odvodov

Dolný Kubín 8. septembra (TASR) – Tak špecifické odvetvie, ako je agrosektor s veľkým objemom sezónnych, nárazových prác a nevyhnutných nadčasov, si podľa predsedu Zväzu poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností (ZPDaOS) SR Milana Mišánika vyžaduje aj špecifické prispôsobenie Zákonníka práce, ako aj daňového a odvodového systému.
"Priemerná mzda v agrosektore je dlhodobo veľmi nízka. Poľnohospodár akoby bol potrestaný vlastne dvakrát. Pokiaľ robí, má nízku mzdu, čoho výsledkom je nízky dôchodok. Zamestnávame veľa dôchodcov na dohodu, ktorí si takýmto spôsobom aspoň trochu kompenzujú slabé príjmy v starobe. Pokiaľ to naďalej nebude možné, budeme sa s tým musieť vysporiadať a redukovať počty takýchto zamestnancov," zdôraznil Mišánik.
Súčasná výkonnosť slovenského poľnohospodárstva je navyše podľa neho sužovaná problémami, s ktorými sa dlhodobo nevie vyrovnať, najmä vysokými vstupmi, výrazne nižšími realizačnými cenami a dotáciami v porovnaní s ostatnými krajinami EÚ. "Keď sa k tomu pridá nevýhodné nastavenie daňových a odvodových noriem, je čoraz reálnejší predpoklad, že mnohé poľnohospodárske podniky budú musieť obmedzovať mzdové zaťaženie," pokračoval.
"Znižovanie stavov hospodárskych zvierat a pestovateľskej prvovýroby nesie so sebou automaticky prepúšťanie zamestnancov. Ak by však štát hľadal zdroje pomoci a účinné riešenia, aby Slováci kupovali slovenské potraviny, bude mať zmysel ich vyrábať a tento katastrofický scenár by nemusel platiť. Naopak, došlo by určite k oživeniu aj trhu práce. Overeným faktom je, že jeden poľnohospodár zamestnáva ďalších štyroch, piatich ľudí v našom národnom hospodárstve," konštatoval predseda ZPDaOS.
Zdôraznil, že poľnohospodári chystajú v tejto oblasti výzvu, jej rámcový obsah je už spracovaný. "Na možné problémy sme upozorňovali počas rokovaní tripartity pri samotnej tvorbe Zákonníka práce. Niektoré záležitosti sa podarilo dohodnúť, no ďalšie zostali nedoriešené. Rozhodne nechceme vyhrocovať atmosféru, ale opakujem, že poľnohospodárstvo je špecifickým odvetvím, ktoré potrebuje sezónnych pracovníkov, aby sme dokázali načas pozbierať úrodu, nezriedka ju pri čoraz častejších extrémnych výkyvoch počasia doslova zachraňovať," dodal Mišánik.

Súvisiace články

Aktuálne správy