Skúsenosti zo Saska by pomohli obnove bytového fondu na Slovensku

Bratislava 22. júla (TASR) – Hľadanie styčných bodov pre budúcu spoluprácu v oblasti obnovy bytového fondu na Slovensku bolo dôvodom pracovného stretnutia 18-člennej delegácie Krajinského snemu Severného Porýnia-Westfálska a Výboru NR SR pre sociálne veci a bývanie, ktoré sa dnes konalo v Bratislave.

Základy pre spoluprácu predseda výboru Vojtech Tkáč vidí v tom, že Nemecko je nielen významný obchodný partner a investor SR, ale finančne už prispel k vybudovaniu niektorých stavieb vrátane gotickej cesty na Spiši. Navyše, nemeckí podnikatelia majú skúsenosti s obnovou panelových domov vo východnej časti Nemecka. Jej krajinské vlády z vlastných rozpočtov systém obnovy dotujú a dosahujú výborné výsledky. Podľa predsedu Slovenského zväzu bytových družstiev (SZBD) Vladimíra Sekaninu, vláda v Sasku na rekonštrukciu bytového fondu v rokoch 2000 až 2005 vyčlenila zhruba 3 miliardy EUR. Zároveň na každý štvorcový meter plochy, ktorá je určená na obnovu, vyčlenila príspevok vo výške 150 až 160 mariek. Za 13 rokov sa tak panelové obytné sídla vo východnom Sasku zmenili na nepoznanie a ich životnosť sa predĺžila o 30-40 rokov. Tento projekt vrátane legislatívy by sa mohol uplatniť aj na Slovensku, povedal Sekanina.

V súčasnosti v SR jedna tretina obyvateľov žije v domoch, ktoré boli za bývalého režimu vybudované panelovou technológiou. Investičný náklad na vykonanie obnovy bytového fondu sa odhaduje na 200 miliárd Sk. Obnova úplne absentuje a bytová výstavba zaostáva oproti plánom. Kým v roku 1994 bolo dokončených 6 700 bytov, vlani 14 213, ale 46 000 bolo rozostavaných. V súčasnosti financovanie bývania zabezpečuje Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB), stavebné sporiteľne a hypotekárne bankovníctvo. V tejto súvislosti Tkáč upozornil nemeckých hostí, že tieto piliere financovania síce fungujú, ale ich systémom sa často menia ekonomické podmienky a výška štátneho príspevku. To komplikuje výstavbu i obnovu bytového fondu. Dodal, že ŠFRB doteraz poskytol na bývanie asi 20 miliárd Sk, vlani spravoval 20 000 úverov. V štádiu prípravy je legislatívny návrh, aby rezort výstavby zastrešoval štátnu podporu bývania s dôrazom na sociálne bývanie. Normy a systém financovania bývania by mali byť kompatibilné so systémom západnej Európy. To znamená, aby aj SR mala porovnateľnú legislatívu a mohla čerpať prostriedky na bývanie z portfólia Rozvojovej banky Rady Európy a po vstupe do EÚ aj z jej eurofondov.

V tomto smere slovenskí poslanci vyzvali nemeckých poslancov o podporu v legislatíve a účasti na voľnom pohybe kapitálu v prospech obnovy bytového fondu na Slovensku. V súčasnosti má SR 1,68 milióna domov a bytov. Z nich je 750 000 bytov v hromadnej bytovej výstavbe, čo je 22 % bytového fondu. Ich stav je tragédiou a obnova je problémom číslo jeden, podčiarkol Sekanina.

Súvisiace články

Aktuálne správy