V Martine zvýšia cestovné MHD

Martin 22. júla (TASR) – Prvotné náklady spojené s používaním pneumatík so zimným druhom dezénu odhadujú pre 122 autobusov v Turci približne 5 miliónov Sk. Odhliadnuc od novej povinnosti bude cestovanie v Martine od septembra o korunu drahšie.

Pri určení neplánovaných nákladov riaditeľ dopravno-obchodného odboru SAD, a.s., Žilina, prevádzka Martin Peter Šufliarsky zohľadnil orientačný výpočet a minimálnu prácnosť. V závode, v ktorom zabezpečujú hromadnú dopravu pre okresy Martin a Turčianske Teplice, nemajú ani potrebné skladové priestory. V súčasnosti v Martine zamestnávajú dvoch ľudí, ktorí prerezávajú dezén na pneumatikách, opravujú defekty a vedú evidenciu. O ich zvyšovaní zatiaľ neuvažujú. Šéf martinskej SAD-ky zatiaľ nemá informácie ani o trhovej ponuke zimných pneumatík pre autobusy, pre výpočet použil len približnú cenu 6 000 Sk. Zatiaľ neuvažovali ani o technológii prezúvania, najmä či budú pneumatiky meniť spolu s diskami.

Základné cestovné v autobusoch mestských liniek v Martine, Vrútkach, Lipovci a Turčianskych Kľačanoch zdražie z 9 na 10 Sk. Je to prvé tohtoročné zvýšenie cestovného v dôsledku zvýšenia cien spotrebnej dane z nafty, ale aj rast ostatných nákladov v priebehu roku včítane povinnej výmeny pneumatík.

Podľa nového zákona musia všetky motorové vozidlá s výnimkou motocyklov a zvláštnych motorových vozidiel používať v čase od 15. novembra do 15. marca pneumatiky so zimným alebo terénnym druhom dezénu.

Súvisiace články

Aktuálne správy