Brusel odsúhlasil trenčianskym vodárom projekt za 83 mil. eur

Žiadosť o príspevok z Kohézneho fondu na infraštruktúrny projekt Intenzifikácia čistiarní odpadových vôd, odkanalizovanie a zásobovanie pitnou vodou schválila Európska komisia 3. júla.

Megaprojekt trenčianskych vodárov za viac ako 83 mil. eur už získal súhlas Bruselu. Žiadosť o príspevok z Kohézneho fondu na infraštruktúrny projekt Intenzifikácia čistiarní odpadových vôd, odkanalizovanie a zásobovanie pitnou vodou schválila Európska komisia tento mesiac. „S realizáciou projektu chceme začať v tomto roku, v jeho štvrtom kvartáli. Tým, že programovacie obdobie je do roku 2015, tak aj tento projekt musí skončiť v roku 2015, vrátane skúšobnej prevádzky,“ informovala riaditeľka Trenčianskych vodární a kanalizácií a.s. (TVK) Monika Čižnárová.

Projekt je v celkovej hodnote 83 725 195 eur a príspevok z eurofondov predstavuje 48 344 489 eur a zo štátneho rozpočtu pôjde 8 531 380,52 eur. Zvyšnú časť budú hradiť TVK. Projekt má tri časti. Prvou je intenzifikácia existujúcich čistiarní odpadových vôd (ČOV) v Trenčíne, Novom Meste nad Váhom, Trenčianskej Teplej a Trenčianskych Stankovciach. Vybudovaná bude aj jedna nová ČOV v Ivanovciach. Len modernizácia čističky na ľavom brehu Váhu bude stáť 17 mil. eur. V súčasnosti má kapacitu pre 49 770 obyvateľov. Jej modernizácia by sa mala začať ešte v tomto roku, pričom výsledok sa prejaví vo zvýšení jej kapacity na 57 000 obyvateľov. „Všetko to bude rekonštrukcia za prevádzky, pretože sú to živé čistiarne. Technika je tam zastaraná, keďže boli vybudované v 60-tych rokoch minulého storočia a už nespĺňajú kritéria a limity,“ vysvetlila Čižnárová.

Druhou oblasťou projektu je odkanalizovanie obcí, dobudovanie kanalizácie a vybudovanie nových sietí v Trenčíne a v obciach Zamarovce, Omšenie, Trenčianske Stankovce, Veľké Bierovce, Opatovce, Ivanovce, Melčice-Lieskové, Adamovské Kochanovce, Chocholná-Velčice v celkovej dĺžke 50,3 kilometrov. V Trenčíne dobudujú kanalizáciu v Opatovej v dĺžke 2 452 metrov, čo bude stáť viac ako 1 050 000 eur. Pribudnú štyri čerpacie stanice a 185 kanalizačných prípojok. „Je to vynikajúca správa najmä pre obyvateľov Zámostia a Opatovej, pretože práve oni sa najčastejšie sťažujú, na to, že sú ako keby zanedbávaní mestom ako okrajové časti,“ skonštatoval primátor Trenčína Richard Rybníček. Dostavba kanalizácie sa bude týkať aj mestských častí Zlatovce a Orechové. Tu bude novovybudovaných 1 807,2 metrov sietí, pribudnú tri čerpacie stanice a 91 kanalizačných prípojok. Na Jahodovej ulici bude vybudovaný aj vodovod. Investícia v hodnote necelých 618.000 eur sa začne realizovať, tak ako aj v prípade mestskej časti Opatová, v druhom štvrťroku 2013.

V rámci megaprojektu vybudujú taktiež vodovod v obciach Podolie, Pobedim a Očkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy