Existujú argumenty na udelenie bankovej licencie ESM

Viedeň 25. júla (TASR) – Člen predstavenstva Európskej centrálnej banky (ECB) a guvernér rakúskej centrálnej banky Ewald Nowotny znovu otvoril diskusiu o posilnení "palebnej sily" európskeho záchranného fondu. V rozhovore pre televíziu Bloomberg totiž vyhlásil, že existujú dôvody na udelenie bankovej licencie Európskemu mechanizmu pre stabilitu (EMS).
"Domnievam sa, že existujú argumenty pre," vyhlásil Nowotny.
Udelenie bankovej licencie trvalému záchrannému fondu by mu otvorilo cestu k úverom od ECB. Zmiernili by sa tak obavy trhov, že plánovaná úverová kapacita EMS vo výške 500 miliárd eur nebude stačiť, ak o pomoc požiadajú Španielsko alebo Taliansko.
Skutočnosť, že EMS, ktorý mal začať fungovať od 1. júla, ale tento termín bol odložený až do verdiktu nemeckého ústavného súdu, ktorý ma rozhodnúť o tom, či je v súlade s nemeckým právom, je síce podľa Nowotného problém, ktorý sa však vyrieši.
Prezident ECB Mario Draghi ale koncom mája pripomenul, že udelenie bankovej licencie eurovalu by znamenalo, že centrálna banka bude financovať štáty, čo zákon o Európskej únii (EÚ) nepovoľuje s výnimkou niektorých verejných úverových inštitúcií, ako je napríklad Európska investičná banka (EIB).
EIB bola založená v roku 1958, vlastnia ju členské štáty únie a od júla 2009 má garantovaný prístup k financiám ECB.
Nowotny zároveň vyzval európskych lídrov, aby sa neponáhľali s plánmi na zavedenie jednotného bankového dohľadu v EÚ. Podľa neho hlavnou prioritou by malo byť vytvorenie vysokokvalitného a stabilného systému, a nie termín jeho vzniku.
"Kvalita je dôležitejšia ako rýchlosť," dodal Nowotny.
Európska komisia (EK) sa chystá predložiť svoje návrhy na spoločný bankový dohľad v eurozóne už v septembri.

Súvisiace články

Aktuálne správy