Ceny podľa bánk porastú rýchlejšie

Bankoví analytici navýšili prognózu tohtoročnej koncoročnej harmonizovanej inflácie na 3,2 %, prognózu hospodárskeho rastu ponechávajú bez zmeny na úrovni 2,1 %.

Spotrebiteľské ceny zrejme porastú rýchlejšie, ako bankoví analytici očakávali ešte prednedávnom. Komerčné banky totiž v júli navýšili svoje odhady tohtoročnej koncoročnej harmonizovanej inflácie oproti júnu o 0,2 percentuálneho bodu na 3,2 %. Podobne analytici bankových domov očakávajú tiež rýchlejší rast cien v budúcom roku, kedy prognózu oproti júnu navýšili o 0,1 percentuálneho bodu na 3 %. Vyplýva to z pravidelného prieskumu Národnej banky Slovenska medzi bankovými analytikmi.

Očakávania hospodárskeho rastu pritom zostávajú oproti júnu, po sérii navyšovania predikcií z predchádzajúcich mesiacov, nezmenené. Banky tak aktuálne predpokladajú, že ekonomika Slovenska v tomto roku reálne stúpne o 2,1 %. V budúcom roku sa očakáva mierne zrýchlenie hospodárskeho rastu na 2,4 %. V samotnom druhom kvartáli tohto roka banky predpokladajú spomalenie medziročnej dynamiky rastu hrubého domáceho produktu na 2,5 % z 3,1 % v prvom štvrťroku tohto roka.

Očakávania bankových analytikov tak zostávajú konzervatívnejšie ako odhady relevantných inštitúcií. Tak Národná banka Slovenska, ako aj rezort financií totiž v uplynulých týždňoch navýšili svoje odhady tohtoročného rastu na 2,5 %. Obe inštitúcie však upozorňujú, že reálny vývoj môže byť zásadne ovplyvnený ďalším vývojom v eurozóne. Rezort financií dokonca vypočítal, že napríklad v prípade vystúpenia Grécka z eurozóny by tohtoročný rast dosiahol iba 0,4 % a v budúcom roku by sa hospodárstvo Slovenska prepadlo až o takmer 4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy