Najviac samovrážd je v rovinatej Vojvodine

Belehrad 24. júla (TASR) – Takmer 1500 ľudí ročne spácha v Srbsku samovraždu, z toho takmer polovica vo Vojvodine, píše dnes internetové vydanie belehradského denníka Večernje novosti.
Vo Vojvodine sa jedna samovražda odohrá každých 17 hodín. Tento negatívny jav sa usilovalo vysvetliť už mnoho psychológov, básnikov i sociológov, doposiaľ však neúspešne. "Rovina naďalej zabíja svoje deti. Berie im dušu," napísali Novosti.
Neexistuje úplne racionálne vysvetlenie ani v súvislosti s najnovšími správami z Nového Sadu a jeho okolia – dvaja miestni obyvatelia vo veku 52 a 85 rokov sa v priebehu necelých 24 hodín obesili, bez akéhokoľvek slova na rozlúčku.
Odborníci tvrdia, že na vrchole dlhého zoznamu príčin samovrážd kraľujú osamelosť, choroba, ťažká materiálna situácia, a v posledných rokoch aj klimatické zmeny.
Najväčšiu mieru samovrážd na svete má Maďarsko. Na 100.000 obyvateľov si život vezme 58. Tento čierny jav si Maďari so sebou nesú ešte z čias Rakúsko-Uhorska, preto ju sami nazvali "maďarskou chorobou", uviedli Novosti. Prelieva sa aj do Vojvodiny, predovšetkým na sever Báčky. V meste Subotica, ktorá je na prvom mieste spomedzi európskych miest v počte samovrážd, tvoria polovicu obyvateľstva Maďari.
"Údaj o štyroch samovraždách, z ktorých tri sa udiali za menej ako dve hodiny, môžu byť čisto náhodné, ale takisto to môže byť signál, že ľudí stále viac tlačí ekonomická kríza," povedal srbský psychológ Vladan Beara. "Ľudia roky čakajú na to, že sa udejú pozitívne zmeny v ich životoch, ale keď si urobia čiaru, dostanú zarážajúci výsledok. Tí najcitlivejší vidia jediné východisko v samovražde," dodal.
Epidémia samovrážd sa počas uplynulých rokov stále častejšie ukazuje aj v Novom Sade, v ktorom je nezamestnanosť menšia ako v ďalších vojvodinských mestách. Do tohto mesta, univerzitného centra, prídu ročne tisícky mladých ľudí, aby tu študovali a zostali žiť, píšu Novosti.
Podľa prieskumov sú pre obyvateľov Subotice so sklonmi k samovražde najkritickejšími dňami pondelok a utorok, keď si až 15,6 percenta z nich vezme život. Ďalším kritickým dňom je piatok (14,7 percenta), streda a sobota (13,8 percenta), nedeľa (13,5 percenta). "Najuvoľnenejším" dňom je štvrtok s 12,7 percentami samovrážd.
Takmer štvrtinu samovrážd vo svete (250.000 ročne) spáchajú tínedžeri alebo mladí ľudia do 25 rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy