Rozpočtový schodok Británie sa v júni prehĺbil

Londýn 20. júla (TASR) – Schodok verejných financií Británie sa v júni prehĺbil. To vyvoláva obavy, či bude vláda schopná stlačiť deficit v tomto roku na požadovanú úroveň, keďže ekonomika krajiny sa už prepadla do recesie. Informoval o tom dnes Office for National Statistics (ONS).
Schodok v rozpočte s vylúčením vládnej podpory pre banky, dosiahol v júni 14,45 miliardy libier (18,45 miliardy eur). Na porovnanie, v rovnakom mesiaci minulého roka bol na úrovni 13,92 miliardy GBP. Analytici pritom očakávali, že vláda v Londýne stlačí v júni deficit verejných financií na 13,4 miliardy GBP.
ONS upozorňuje, že ak bude tento trend pokračovať, Británii sa nepodarí splniť tohoročné fiškálne ciele.
Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý Británii predpovedá v tomto roku len veľmi mierny rast hrubého domáceho produktu (HDP), a to o 0,2 %, už vyzval centrálnu banku, aby uvoľnila svoju menovú politiku a vládu, aby zvýšila investície do verejného sektora a podporili tak ekonomiku, ktorá sa v 1. kvartáli prepadla do recesie.
HDP Spojeného kráľovstva sa za tri mesiace do konca marca znížil oproti predchádzajúcemu kvartálu o 0,3 %. V poslednom štvrťroku 2011 sa HDP Británie znížil medzikvartálne o 0,4 %. Pokles výkonu ekonomiky dva štvrťroky po sebe už znamená recesiu a niektorí analytici sa obávajú, že potrvá celý rok.
Informovali o tom agentúry Bloomberg a RTTNews.

Súvisiace články

Aktuálne správy