Grécko pravdepodobne požiada o preklenovací úver

Bratislava 18. júla (TASR) – V utorok (17.7.) vládla na európskych trhoch zmiešaná nálada. Európske akciové benchmarky uzatvorili nasledovne: FTSE100 -0,59 %, CAC40 -0,09 %, DAX +0,18 %, IBEX35 +0,4 %, FTSEMIB -0,94 %.
Obchodovanie bolo ovplyvnené, ale nie nejako výrazne, zaujímavými makroekonomickými dátami. Budúce očakávania pre eurozónu vyjadrené indikátorom ekonomickej nálady ZEW vyšli negatívnejšie, než sa očakávalo, a to na hodnote -22,3 bodu a v Nemecku na úrovni -19,6 bodu.
Pripomenulo sa aj Grécko, ktoré si bude musieť požičať peniaze do štátnej pokladnice na pokrytie štátnych výdavkov do konca septembra a šepká sa o preklenovacom úvere od zahraničných veriteľov. Podarilo sa im predať 13-týždenné poukážky v objeme 1,625 miliardy eur pri priemernom výnose 4,28 %. Ranu dostalo 13 talianskych bánk, ktorým ratingová agentúra Moody’s znížila hodnotenie, vrátane bánk UniCredit a Intesa Saopaolo. Nadväzuje tak na zníženie ratingu Talianska o dva stupne na "Baa2".
Najzaujímavejšou udalosťou bol prejav šéfa amerického Fedu Bena Bernankeho, ktorý pred americkým Senátom predstúpil s očakávanou správou o menovej politike. Bernanke naznačil, že Fed je v prípade potreby pripravený konať v stimulovaní hospodárstva a podpore spomaľujúcej ekonomiky. Práve táto správa pomohla americkým indexom k denným ziskom: S&P500 +0,62 %, DJIA +0,61 %, NASDAQ +0,45 %. Vyjadril tiež sklamanie nad súčasnými ekonomickými dátami, a tak úrokové sadzby pravdepodobne ostanú na minimách do konca roka 2014.
Na druhej strane Bernanke pozoruje mierne zlepšovanie na realitnom trhu, no pomalý rast zamestnanosti je viac než neuspokojivý. Z denných dát bola najzaujímavejšia priemyselná produkcia, ktorej očakávaný rast o 0,4 % sa aj potvrdil. Využitie výrobných kapacít v USA vyšlo pod konsenzom 79,2 % na úrovni 78,9 %.
Na Bernankeho prejav EUR/USD reagovalo poklesom na denné minimá 1,2192 bodu, ale do konca seansy euro celú stratu vymazalo a vrátilo sa na denný priemer cca 1,229 bodu.
Z denných údajov prebiehajúcej výsledkovej sezóny firiem zaujal Goldman Sachs, ktorého zisk na akciu za druhý kvartál 2012 je 1,78 USD a príjmy 6,6 miliardy USD.
TASR informoval Miroslav Blahušiak, analytik Capital Markets, o.c.p., a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy