Košickú plaváreň prerobí na Kunsthalle firma OHL ŽS

Združenie stavebných firiem OHL ŽS, a.s. a OHL Pozemné stavby, a.s. uspelo v užšej súťaži na prestavbu starej krytej plavárne v Košiciach na Kunsthalle.

Česká spoločnosť OHL ŽS, a.s. so sídlom v Brne a jej dcérska firma OHL Pozemné stavby a.s. v Bratislave uskutočnia v rámci projektu Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013 prestavbu starej krytej plavárne v Košiciach na Kunsthalle (Halu umenia) za 6,1 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Je to o takmer o 410 tis. eur menej v porovnaní s predpokladanou cenou prác vo výške 6,5 mil. eur bez DPH. Stavebné združenie získalo zákazku v užšej súťaži spomedzi siedmich prijatých ponúk. Mesto Košice ako investor informovalo o výsledku tendra v stredajšom Vestníku verejného obstarávania. Rekonštrukciu starej plavárne chce financovať zo zdrojov Európskej únie cez Regionálny operačný program.

Spoločnosť OHL ŽS, a.s. v Brne je súčasťou medzinárodnej španielskej stavebnej a investičnej skupiny OHL, ktorá v nej vlastní 97,71 % akcií. OHL ŽS je nástupcom bývalého štátneho podniku Železniční stavitelství (ŽS) Brno, ktorý vznikol v roku 1952 pre výstavbu, rekonštrukciu a opravy železničných tratí a budov. ŽS Brno sa stalo súčasťou skupiny OHL v roku 2003 a terajší názov OHL ŽS má spoločnosť od roku 2006. Základný kapitál firmy je 486,43 mil. českých korún. V Českej republike patrí medzi najväčšie stavebné spoločnosti, na Slovensku má okrem dcérskych firiem OHL Pozemné stavby, a.s. (podiel 100 %) a Železničné stavebníctvo Bratislava, a.s. (77,7 %) aj svoju organizačnú zložku.

Spoločnosť OHL Pozemné stavby, a.s. vznikla vo februári 2008 a má základné imanie 165,97 tis. eur. Uskutočňuje stavby a ich zmeny, demolačné a búracie práce, prípravu staveniska, ako aj montáž oceľových konštrukcií stavieb. Vykonáva činnosť stavbyvedúceho a stavebného dozoru, vypracováva dokumentácie a projekty jednoduchých a drobných stavieb, vrátane ich zmien.

Súvisiace články

Aktuálne správy