Sestry majú podporu lekárskych i školských odborov

Sesterské odbory dúfajú v masový protest. Zvážať ľudí z celého Slovenska však neplánujú.

Pripravované protestné zhromaždenie sestier a pôrodných asistentiek pred NR SR má podporu u lekárskych i školských odborov. Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský pre agentúru SITA uviedol, že ak mu to rodinné okolnosti dovolia, príde podporiť sestry priamo pred NR SR. „Vyzval som i kolegov. Verím, že prídu,“ povedal Visolajský. Zároveň dodal, že lepšie mzdové ohodnotenie sestier je vzhľadom na personálnu situáciu v nemocniciach nevyhnutné.

Podľa slov predsedu Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) Viliama Záborského podporu deklarovali aj nové školské odbory, pričom ich predseda Ľudovít Sebelédi plánuje vystúpiť aj pred zhromaždením. „Ďalej nás oslovili rôzne občianske združenia, samotní občania, zatiaľ si dovolím tvrdiť, že podpora širokej verejnosti je tu citeľná,“ uviedol Záborský. Podporu sesterským odborom zatiaľ nedeklaroval žiaden zo zákonodarcov. Zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier pritom pred pár mesiacmi našiel podporu u 141 poslancov. „Je to smutné, ale tu sa zrejme teraz veľmi citeľne ukazuje, ako sme my, voliči, pre našich pánov poslancov „dôležití“, “ skonštatoval Záborský.

Predbežný počet ľudí, ktorí sa zúčastnia zhromaždenia pred NR SR, by mal byť známy v piatok, odbory však dúfajú v masový protest. Zvážať ľudí z celého Slovenska neplánujú, nakoľko nedisponujú takými prostriedkami, ktoré by im to umožnili. Ako uviedol Záborský, sú si vedomí toho, že hlavne ľudia z východu by mohli mať problém ako s cenou dopravy, tak i so vzdialenosťou. Ich „burácanie“ preto očakáva najmä v deň protestu pred Ústavným súdom SR, ktorý ešte upresnia.

Sesterské odbory chcú touto akciou deklarovať stavovskú hrdosť, silu a jednotu, pričom budú požadovať prinavrátenie práva a spravodlivosti do celého systému.

„Veríme, že sa konečne rozprúdi celospoločenská diskusia nie len o situácii sestier, ale o celej spoločnosti, že kam a prečo sme to dopracovali za posledných 20 rokov, na akej úrovni sú naše mzdy v pomere k cenám,“ uzavrel Záborský.

OZSaPA zverejnilo na svojej webovej stránke ankety, z ktorých vyplýva, že väčšina respondentov súhlasí s ostrým štrajkom a rovnako tak s ochotou dať hromadné výpovede.

Sestry a pôrodné asistentky na nepriaznivé podmienky výkonu svojho povolania a zlú situáciu v zdravotníctve prvýkrát výraznejšie upozornili počas petičnej akcii na začiatku minulého roka, v rámci ktorej získali podporu u 243 tisícov obyvateľov. V marci tohto roka sa im podarilo presadiť zákon o minimálnych mzdových nárokoch, ktorý mal sestrám od 1. apríla garantovať minimálne mzdy od 640 do 928 eur v závislosti od počtu odpracovaných rokov. Zákon namietla Slovenská lekárska komora, ktorá žiada preskúmať jeho súlad s ústavou. Vec má vo svojich rukách v súčasnosti Ústavný súd SR, ktorý 11. júla pozastavil účinnosť spomínaného zákona až kým vo veci nerozhodne.

Súvisiace články

Aktuálne správy