Eurozóna sa ocitla vo veľmi nebezpečnej situácii

Helsinki 11. júla (TASR) – Eurozóna sa ocitla vo veľmi nebezpečnej situácii, najhoršej za ostatné dva roky. Uviedol to fínsky premiér Jyrki Katainen v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Helsingin Sanomat.
Podľa neho bola menová únia naposledy v takej nebezpečnej situácii v máji 2010, keď sa Grécko prvýkrát ocitlo na pokraji kolapsu. Dodal, že je ťažké si predstaviť, aký chaos by nastal, keby sa eurozóna rozpadla.
"Nesnažíme sa o rozpad eurozóny, ale o jej udržanie a zotrvanie Fínska v menovej únii, a to každý deň," vyhlásil premiér.
Fínsko je jednou z mála krajín eurozóny, ktoré si udržali najvyšší úverový rating AAA. Vláda v Helsinkách sa ale vzhľadom na verejnú mienku obáva prevziať ďalšie záväzky za slabšie štáty bloku. Momentálne rokuje so Španielskom o zárukách za účasť Fínska na záchrane španielskych bánk.
Ministri financií eurozóny sa začiatkom týždňa dohodli, že do konca júla poskytnú španielskym bankám finančnú injekciu vo výške 30 miliárd eur.
Fínska ministerka financií Jutta Urpilainenová však upozornila, že severská krajina sa do záchrany španielskeho bankového systému nemôže zapojiť, ak sa vlády oboch krajín predtým nedohodnú na zárukách za finančnú pomoc.
Podľa premiéra Katainena krajiny s najvyšším ratingom zo severozápadu Európy stratili v dôsledku ťažkej situácie v eurozóne dôveru v zadlžený juh.
"Štáty eurozóny chcú udržať euro. Rozchádzajú sa však v názoroch, ako pritom postupovať," dodal fínsky premiér.

Súvisiace články

Aktuálne správy