Bez rázneho zásahu sa Európa nepohne

Bratislava 10. júla (TASR) – Pondelňajší (9. 7.) obchodný deň priniesol na trhy opäť medvediu náladu, ktorú podporovali najmä správy z kľúčových ekonomík eurozóny. Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble utlmil očakávania investorov o rýchlom napredovaní v procese tvorenia bankovej únie, keďže tento proces je podľa jeho slov komplikovaný a bude si vyžadovať kvalitnú prípravu.
Potom, ako sa ani v pondelok neobnovil program ECB na nákup dlhopisov problémových krajín z juhu Európy, sa výnosy na kľúčových 10-ročných dlhopisoch Španielska na krok priblížili neslávne známej hranici 7 %. Výnosy z ekvivalentných talianskych dlhopisov sa udržali nad úrovňou 6 % a opäť tak môžeme sledovať rýchlejšie rozširujúce sa spready medzi nimi a benchmarkovými nemeckými bundami. Ich výnos klesol od začiatku mesiaca už o 13 %.
Pondelok priniesol na trhy aj nové špekulácie o menovej politike ECB, ktorá by v prípade zhoršujúcich sa makrodát mohla znova pristúpiť k zníženiu hlavnej úrokovej sadzby. To by znamenalo nielen nové rekordné minimum, ale depozitná sadzba by sa vysoko pravdepodobne dostala do záporného pásma. Na ďalšiu prípadnú zmenu v úrokových sadzbách si však budeme musieť počkať do 2. augusta.
Z európskych makroekonomických ukazovateľov vyšiel pozitívne údaj o miere nezamestnanosti vo Švajčiarsku, ktorý predstihoval očakávania analytikov, keď nezamestnanosť zostala nezmenená na úrovni 2,9 %. Obchodná bilancia Nemecka dosiahla v máji 15-miliardový prebytok, čo je o 0,7 miliardy eur menej, ako predpokladali analytici.
Trojica hlavných európskych akciových indexov uzavrela seansu v červených číslach: FTSE 100 -0,62 %, CAC 40 -0,38 %, DAX -0,35 %. Paneurópsky index EuroStoxx 600 odpísal 0,37 %, čo znamená prepad na úroveň 253,46 bodu.
Hlavné americké indexy kopírovali vývoj európskych: Dow Jones -0,28 %, S&P 500 -0,18 %, Nasdaq -0,19 %.
TASR informoval Ivor Lehoťan, analytik Capital Markets, o.c.p., a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy