Babiš zatiaľ nekúpi United Bakeries

Agrofert zatiaľ neuhradil kúpnu sumu za pekárenskú skupinu United Bakeries, čaká totiž stále na rozhodnutie slovenského protimonopolného úradu.

Správa „POTRAVINÁRSTVO: Babiš zatiaľ nekúpi United Bakeries“ rozšírená o stanovisko Protimonopolného úradu SR vo štvrtom odseku.

BRATISLAVA 10. júla (SITA) – Podnikateľ Andrej Babiš zatiaľ zrejme nerozšíri svoje impérium Agrofert o najväčšiu pekárenskú skupinu na českom a slovenskom trhu United Bakeries. Podľa zdrojov serveru E15.cz majitelia United Bakeries odstúpili od zmluvy, pretože Agrofert do konca júna neuhradil kúpnu cenu. Problémy pri transakcii vraj robí chýbajúce rozhodnutie Protimonopolného úradu SR, český úrad pre ochranu hospodárskej súťaže totiž predaj schválil už v apríli.

„Pretože slovenský protimonopolný úrad do dnešného dňa nevydal rozhodnutie, nemohla byť transakcia dokončená a zaplatená,“ vysvetlil pre E15.cz dôvod neuzavretia dohody o predaji hovorca United Bakeries Jaroslav Pomp. „Pokým úrad nerozhodne, nie je čo platiť,“ uviedol zase Babiš, podľa ktorého sa ešte nedá povedať, či fúzia definitívne padla, alebo nie.

Hoci slovenský úrad ešte nevydal oficiálne rozhodnutie, proti zamietnutiu je Agrofert pripravený sa odvolať. Slovenský protimonopolný úrad totiž podľa Babiša berie pri posudzovaní do úvahy len časť pekárenského trhu na Slovensku, namiesto sto percent predajov započítal len dve pätiny, ktoré sa týkajú prevažne obchodných reťazcov. V nich má skutočne Penam a United Bakeries väčší podiel, ako v porovnaní s celou spotrebou, vrátane malých obchodov a pekární. Podľa Agrofertu by mal ale slovenský protimonopolný úrad započítať všetko.

Protimonopolný úrad SR tvrdí, že fúziu podnikov zamietol a voči rozhodnutiu už dostal aj odvolanie. „…preto toto rozhodnutie nenadobudlo právoplatnosť. Z uvedeného dôvodu správne konanie naďalej trvá a nie je možné k nemu podávať podrobnejšie informácie,“ uviedla hovorkyňa úradu Alena Sedláková.

Agrofert ovláda skupiny Penam a spojením s hlavnou pekárenskou skupinou v strednej Európe United Bakeries mali vzniknúť najväčšie české a slovenské pekárne. Pôvodne mala skupina zahŕňať až 25 pekární, vzniknutý gigant ale nakoniec nemal byť tak veľký, ako sa pôvodne predpokladalo. Agrofert mal totiž podľa rozhodnutia českého protimonopolného úradu odpredať štyri svoje pekárne, aby vznikol priestor pre konkurenciu. S tým ale podľa serveru E15.cz Babiš nesúhlasil.

Skupina Agrofert sa v súčasnosti skladá z viac ako 200 dcérskych spoločností podnikajúcich v sektore chémie, poľnohospodárstva, potravinárstva, pozemnej techniky, obnoviteľných zdrojoch, lesníctva, ťažby a spracovania dreva. Okrem potravinárskych spoločností na Slovensku vlastní Agrofert výrobcu hnojív Duslo Šaľa, viaceré farmy a predajcov osív, chemikálií či poľnohospodárskej mechanizácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy