Ministri presvedčili Junckera, zostane šéfom euroskupiny

Predseda luxemburskej vlády je však rozhodnutý ukončiť svoj predĺžený mandát najneskôr začiatkom roku 2013.

vyšlo aj v ZAH

VIEDEŇ 10. júla (SITA) – Luxemburský premiér Jean-Claude Juncker dočasne zostane na čele euroskupiny. Rozhodli o tom v utorok ráno ministri financií eurozóny. Má sa tak zabrániť ďalším turbulenciám na finančných trhoch, uviedla rakúska televízna stanica ORF. Predseda luxemburskej vlády je však rozhodnutý ukončiť svoj predĺžený mandát najneskôr začiatkom roku 2013, čo sám potvrdil na stretnutí ministrov v Bruseli.

Ministri financií sa tiež dohodli na tom, že od mája neobsadený post v direktóriu Európskej centrálnej banke (ECB) prevezme šéf luxemburskej centrálnej banky Yves Mersch. Bola to Junckerova podmienka na predĺženie mandátu šéfa euroskupiny o pol roka. Okrem toho Nemec Klaus Regling, šéf Európskeho finančného stabilizačného nástroja, takzvaného dočasného eurovalu (EFSF), prevezme aj riadenie Európskeho mechanizmu pre stabilitu, teda trvalého eurovalu (ESM).

Spory okolo obsadenia vedúceho postu v euroskupine sú však len odsunuté na neskôr, keďže Juncker jej už po skončení predĺženého mandátu nemieni šéfovať. Nemecká kancelárka presadzovala za jeho nástupcu nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho, narazila však na odpor francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda. Schäuble sa odmietol v utorok ráno vyjadriť, či chce stáť na čele euroskupiny. „Prenecháme to šéfom,“ povedal.

Súvisiace články

Aktuálne správy