Juncker si kladie podmienky pre predĺženie predsedníctva v Euroskupine

Brusel 9. júla (TASR) – Ministri financií eurozóny (Euroskupina), ktorí sa dnes stretnú v Bruseli, musia okrem riešení pre upokojenie finančných trhov nájsť aj riešenie na otázku, kto bude predsedom tohto zoskupenia. Mandát súčasného predsedu Jeana-Clauda Junckera vyprší na budúci týždeň (17.7.).
Luxemburský premiér je predsedom Euroskupiny od roku 2005 a jeho mandát sa skončí v stredu 17. júla. Počas summitu EÚ z 28. a 29. júna Juncker prisľúbil, že aj naďalej zostane predsedom tohto neformálneho zoskupenia ministrov financií eurozóny, ale desať dní po summite je už jasné, že tak urobí maximálne iba do konca tohto roka a aj to s podmienkami.
Predĺženie Junckerovho mandátu je možné najmä kvôli sporom medzi Francúzskom a Nemeckom o personálnom obsadení tejto funkcie. Dlhodobý návrh Berlína dosadiť na čoraz strategickejšie Junckerovo miesto nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho bojkotuje Paríž a naopak s francúzskym ministrom financií Pierrom Moscovicim zas nesúhlasí kabinet nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.
Oba štáty, považované za hlavný motor európskej ekonomiky a eurozóny, sa nedohodli v tejto otázke ani potom, ako padol návrh na rozdelenie mandátu na dve polovice, pričom by boli uspokojení aj Francúzi aj Nemci.
Dnešné zasadanie šéfov pokladníc z krajín eurozóny podľa všetkého neprinesie meno budúceho predsedu tejto skupiny. Už aj preto, že ministri sa musia zhodnúť aj na ďalších dvoch menách a strategických funkciách.
V prvom rade pôjde o predsednícky post pre Európsky mechanizmus pre stabilitu (EMS), takzvaný trvalý euroval. V druhom rade o obsadenie jedného z uvoľnených riaditeľských postov v Európskej centrálnej banke (ECB). A práve tu sa snaží Juncker zahrať politickou kartou, keď do ECB pretláča svojho krajana, guvernéra luxemburskej centrálnej banky Yvesa Merscha.
S podmienkou, že Mersch bude dosadený do jednej z riaditeľských funkcií v ECB a za stavu, keď sa Francúzi s Nemcami nevedia dohodnúť na prijateľnom kandidátovi, je Juncker ochotný aj naďalej predsedať Euroskupine. Maximálne však do konca tohto roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy