V regióne SVE sa stále viac etablujú ázijské podniky

Bratislava 9. júla (TASR) – K najväčším investorom v regióne strednej a východnej Európy (SVE) patria konkurencieschopné rakúske a nemecké podniky, ktoré sú najmenej zasiahnuté sťahovaním likvidity. Zároveň sa vďaka rastúcej diverzifikácii v regióne etabluje stále viac ázijských podnikov. Vyplýva to z aktuálnej štúdie bankovej skupiny Erste Group.
Vlani zaznamenala šestica krajín SVE príliv zahraničného kapitálu v objeme 36 miliárd eur, čo síce zodpovedá približne iba polovici rekordného roka 2007, ale zároveň ide o priemer obdobia 2002 až 2006. Vzhľadom na negatívny dopad spomalenia globálnej ekonomiky na investície a zisky v roku 2011 je však treba s veľkou pravdepodobnosťou počítať aj s oslabením prílivu zahraničných priamych investícií do krajín SVE.
"Po integrácii nových členských štátov do EÚ je zjavné, že sa v regióne stále viac etablujú ázijské podniky. Ich prítomnosť v regióne SVE ponúka pri priaznivých pracovných nákladoch perfektný prístup k spoločnému spotrebiteľskému trhu EÚ. Dnes sú dvaja z troch najväčších vývozcov na Slovensku a v ČR ázijské podniky. Región tak prestáva byť výlučne odnožou nemeckého priemyslu," vysvetľuje šéfanalytik regiónu SVE v Erste Group Juraj Kotian.
Analytici v konečnom dôsledku očakávajú prehĺbenú integráciu Európy. Volatilita na trhu však zostane vysoká. Pokiaľ by Európska centrálna banka (ECB) znovu siahla po mimoriadnych opatreniach, malo by to mať pozitívny vplyv na príliv finančných investícií.
"Najväčšiu investičnú šancu vidíme v desaťročných maďarských dlhopisoch, u ktorých sa úroková miera prepadne pod 7 %, akonáhle bude aplikovaný nový program MMF. Pre investorov, ktorí v Európe vsádzajú na pretrvávajúcu averziu voči vysokému riziku, by české dlhopisy boli veľmi konzervatívnou investíciou. Pokiaľ však európski politici dosiahnu pokrok v smere výraznejšieho rozdelenia rizika v rámci eurozóny, nasledovali by české výnosy pravdepodobne svoje nemecké náprotivky," uzavrel Kotian.

Súvisiace články

Aktuálne správy