M. Montiho znepokojuje rast výnosov z dlhopisov okrajových štátov

Aix-en-Provence 8. júla (TASR) – Talianskeho premiéra Maria Montiho znepokojil nárast výnosov z dlhopisov takzvaných okrajových štátov eurozóny, ktoré sa opäť priblížili ku kritickej hranici 7 %. Podľa Montiho by sa týmto problémom mali zaoberať ministri financií eurozóny.
Výnosy z talianskych a španielskych dlhopisov po nedávnom summite Európskej únie koncom júna nakrátko klesli. Trhy totiž zareagovali na dohodu európskych lídrov, že záchranné fondy budú môcť poskytovať úvery priamo bankám v eurozóne. Neskôr ale prevážili ich obavy zo zhoršenia situácie na juhu Európy, ktorá zápasí s recesiou a veľkou nezamestnanosťou. Priemerný výnos zo španielskych dlhopisov tak v závere tohto týždňa opäť atakoval kritickú hranicu 7 %.
Monti sa preto domnieva, že tento vývoj odráža aj obavy trhov z "efektívneho transferu menovej politiky" v rámci eurozóny, preto by sa touto otázkou mala zaoberať Euroskupina, neformálne združenie ministrov financií.
Dôvodom zvýšenia rizikovej prirážky na španielske a talianske dlhopisy sú podľa neho aj nevhodné poznámky niektorých politikov, predovšetkým zo severu Európy. Narážal tak zrejme na varovanie Fínska, že zablokuje návrh, aby trvalý záchranný fond nakupoval dlhopisy členských štátov eurozóny na sekundárnych trhoch. Aj Holandsko naznačilo, že je proti tomuto návrhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy