V Buzitke pomôže nová bioplynová elektráreň fotovoltaickým panelom

Buzitka 8. júla (TASR) – Bioelektráreň na vyrovnanie dodávok elektrickej energie z fotovoltaických panelov plánujú postaviť v obci Buzitka v okrese Lučenec. Ako TASR potvrdila starostka obce Helena Ševčíková, momentálne už prebieha stavebné konanie. Plány spred dvoch rokov na stavbu veľkej bioplynovej elektrárne sa nezrealizovali. Dnes je areál opustený a stráži ho bezpečnostná služba.
V solárnom parku v Buzitke plánovali stavbu bioplynovej stanice na spracovanie biologického odpadu. Z cukrovej repy, hnoja od hospodárskych zvierat či plesnivého obilia chceli vyrábať bioplyn. Ten mal následne produkovať teplo. Výkon bioplynovej elektrárne odhadli na 999 kilowattov a tepelný výkon na 1138 kilowattov. Podľa plánov mala Buzitka Solar, a. s., do projektu investovať 3,5 milióna eur. "Plány sa nepodarilo zrealizovať a stavba zostala nedokončená. Spoločnosti sa nepodarilo vybaviť potrebný úver. Celý areál dnes stráži bezpečnostná služba, aby nedošlo k znehodnoteniu už existujúceho majetku," povedala starostka Buzitky.
Bioelektráreň v Buzitke by však predsa len mala fungovať. Momentálne prebieha stavebné konanie na úplne nový projekt. "V častiach Nový sad 1 a Nový sad 2, smerom na Krásno, chceme postaviť bioplynovú elektráreň do výkonu jedného megawattu. Z kukurice i ďalších poľnohospodárskych plodín by mala elektráreň vyrovnávať dodávku elektrickej energie z fotovoltaických článkov. Nový projekt má slúžiť práve na to, aby sme do sústavy dodávali energiu aj vtedy, keď zo slnka elektrinu vyrábať nedokážeme. Napríklad v noci alebo v prípade nepriaznivého počasia," dodala Ševčíková.

Súvisiace články

Aktuálne správy