Spor medzi koalíciou a opozíciou pre škandál v banke sa vyostruje

Londýn 8. júla (TASR) – Politický spor v Británii medzi koalíciou a opozíciou v súvislosti s fixovaním kľúčovej úrokovej sadzby Libor v banke Barclays sa vyostruje. Dôvodom je zverejnenie dôvernej informácie od švajčiarskej veľkobanky UBS, ktorá bývalej labouristickej vláde v roku 2008, teda v čase, keď vrcholila svetová finančná kríza, radila ako znížiť Libor.
Súčasná vládna koalícia na čele s konzervatívcami stráca v prieskumoch preferencie. Snaží sa preto časť viny za škandalózne manipulovanie s úrokovou sadzbou Libor v banke Barclays preniesť na bývalú labouristickú vládu premiéra Gordona Browna.
Škandál pobúril britskú verejnosť, ktorá teraz bankárom kladie za vinu recesiu ekonomiky.
Opoziční labouristi zase hovoria, že vláda hádže špinu na ich stranu a verejnosti tvrdia, že dôverná rada od UBS sa týkala úmyselnej manipulácie s Libor. Pritom vraj UBS v čase, keď tok úverov medzi bankami počas krízy „vyschol“, vypracovala pre britské ministerstvo financií materiál o tom, ako môže zníženie Libor pomôcť zlepšiť úverové podmienky.
Dokument, ktorý zverejnili renomované noviny Financial Times, podľa labouristov obsahuje jednoduché a legitímne návrhy ako upraviť menovú politiku tak, aby bankám počas finančnej krízy klesli náklady na úvery, ktoré si vzájomne poskytujú. A vôbec sa v ňom nehovorí o úmyselnej manipulácii s Libor, ktorej sa dopustili bankári z Barclays.

Súvisiace články

Aktuálne správy