Ruská pôžička za 5 mld. eur pre Cyprus je výhodná pre obe krajijny

Moskva 6. júla (TASR) – Ponuku Ruska na úver za 5 miliárd eur s nízkym úrokom môže Cyprus v súčasnej situácii len ťažko odmietnuť. Pôžička je podľa pozorovateľov výhodná pre obe strany. Cyprus získa úver za výhodnejších podmienok, než by získal od Európskej únie a Rusko si tým tiež rieši svoje záujmy, keďže Cyprus ako svoju základňu už dlhé roky využíva veľký počet ruských firiem.
Ako uviedol Dmitrij Abzalov z Centra pre politické štúdie v Moskve, prípadný finančný kolaps Cypru by mal pre ruskú ekonomiku nepríjemné dôsledky. Na Cypre pôsobí viacero dôležitých ruských firiem, prípadne tam majú svoje divízie, ktoré využívajú nízke dane, čo im potom umožňuje zvyšovať investície aj v samotnom Rusku. Medzi ne patria aj firmy ako ropný gigant Lukoil, oceliarne Severstaľ či plynárenský koncern Gazprom.
Väčšinu svojich aktivít realizujú práve cez cyperské banky, ktoré sa pre vysokú previazanosť s gréckym dlhom dostali do finančných problémov. "Z týchto dôvodov je Rusko odhodlané urobiť všetko pre zabránenie bankrotu cyperských bánk," povedal analytik Andrej Černjavskij pre ruský denník Nezavisimaja Gazeta.
Ponúkaný úver je druhým v poradí po minuloročnej 4,5-ročnej pôžičke za 2,5 miliardy eur, ktorú Moskva Cypru poskytla za výhodný úrok 4,5 %. "My nepotrebujeme na úvere zarobiť," povedal Pavel Medvedev, poradca guvernéra ruskej centrálnej banky Sergeja Ignatieva. Hlavným cieľom Rusov je podľa neho zaistiť si dobrý imidž na svetových kapitálových trhoch. Podobne sa vyjadril aj finančný expert Konstantin Simonov. "Považujeme sa za dôležitého hráča, ktorý nie je v hospodárskych problémoch, teda za takzvaný bezpečný prístav," povedal.
Navyše, na Cypre žije odhadom okolo 50.000 Rusov, čo je dosť podstatný faktor pre ekonomiku ostrova s menej než 900.000 obyvateľmi. Každé leto na ostrov okrem toho smerujú státisíce ruských turistov.
Cyperský prezident Dimitris Christofias, ktorý v Moskve študoval a hovorí plynule po rusky, podmienky úveru označil za "veľmi dobré a priateľské". Odmietol obavy, že Rusko by týmto spôsobom mohlo začať na Cypre, ktorý je členom EÚ a momentálne jej predsedá, presadzovať neželaný vplyv. "Rusko nie Sovietskym zväzom, aký sme poznali z minulosti," povedal na margo obáv v EÚ.
No Moskva evidentne má vo vzťahu k EÚ politické ciele. Predseda dolnej komory ruského parlamentu Segej Naryškin už dlhší čas vyzýval Cyprus, aby pomohol urýchliť rozhovory v Bruseli o zrušení víz pre Rusov cestujúcich do EÚ. Tieto rozhovory sa však nepodarilo urýchliť najmä pre nesúhlas silných hráčov únie, medzi nimi Nemecka.
Teraz ale Cyprus prevzal polročné predsedníctvo a s ním aj väčšie možnosti ovplyvniť agendu na najbližších šesť mesiacov. Navyše, Rusko zaujíma aj strategická poloha Cypru vo východnej oblasti Stredozemného mora, najmä po eskalácii konfliktu v Sýrii. Ten môže ohroziť jeho námornú základňu v sýrskom prístave Tartus, ktorý je jedinou logistickou základňou ruskej flotily v oblasti. Cyprus by mohol byť vhodnou alternatívou.

Súvisiace články

Aktuálne správy