Členská kvóta Slovenska v MMF sa zvýši na viac ako dvojnásobok

Bratislava 6. júla (TASR) – Členská kvóta Slovenska v Medzinárodnom menovom fonde (MMF) sa zvýši o 573,5 milióna SDR (špeciálne práva čerpania), zo súčasných 427,5 milióna SDR na 1,001 miliardy SDR. Vláda SR dnes súhlasila s revíziou kvót, ktorú schválila Rada guvernérov MMF ešte v roku 2010.
Navýšenie členskej kvóty odzrkadľuje uplynulý hospodársky rast SR a prispeje k miernemu posilneniu pozície krajiny vo fonde. Hlasovacie práva Slovenska sa zvýšia z doterajších 0,20 % na 0,23 %. Celkovým výsledkom zvýšenia kvót všetkých členov MMF bude nárast zdrojov fondu z 238,4 miliardy SDR na 476,8 miliardy SDR.
"Takéto výrazné navýšenie kapitálu fondu je odrazom nevyhnutnosti znížiť zaostávanie adekvátnosti zdrojov MMF na efektívny val proti finančným krízam," vysvetľuje v materiáli ministerstvo financií.
Členská kvóta vyjadruje výšku príspevku členskej krajiny do všeobecných zdrojov MMF a použiteľných rezerv, určuje jej podiel na alokácii SDR a je od nej odvodené aj maximálne množstvo finančných zdrojov, ktoré môže krajina z fondu v prípade potreby čerpať. Od veľkosti členskej kvóty je závislý aj počet hlasovacích práv pri politických a operatívnych rozhodnutiach MMF.

Súvisiace články

Aktuálne správy