Cyperský minister financií odmieta spresniť výšku požadovanej pôžičky

Nikózia 6. júla (TASR) – Cyperský minister financií Vassos Shiarly počas dnešného stretnutia s novinármi z členských štátov EÚ v Nikózii odmietol potvrdiť presnú výšku pôžičky, o ktorej rokuje s európskym záchranným fondom. Spresnil, že táto suma aj prípadné podmienky budú oznámené po ukončení expertnej misie zástupcov tzv. Trojky (Európskej únie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu), ktorí sa momentálne nachádzajú na ostrove.
Shiarly zopakoval svoje stanovisko zo začiatku minulého týždňa, keď uviedol, že Cyprus požiada o pôžičku, ktorá bude dostatočne veľká na to, aby pokryla finančné potreby štátu aj cyperských bánk.
"My sme Rusko neprosili o pomoc, toto treba vyjasniť," odpovedal minister na otázku novinárov v súvislosti s paralelnými rokovaniami o pôžičke. Dodal, že v prípade už poskytnutej pôžičky vo výške 2,5 miliardy eur išlo o bežnú dohodu, podľa ktorej Cyprus zaplatí úroky vo výške 4,5 % v nasledujúcom 4,5-ročnom období.
Shiarly zároveň uviedol, že Nikózia bude včas informovať svojich európskych partnerov – a diskutovať s nimi – ak dôjde k dohodám o pôžičke s Ruskom alebo Čínou.
Minister odmietol špekulovať o tom, aká by mohla byť konečná suma, ktorú jeho krajina bude potrebovať na rekapitalizáciu bánk a uhradenie krátkodobých faktúr štátnej pokladnice. To podľa jeho slov vyplynie z prieskumnej misie expertov Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu, ktorí na mieste činu zisťujú stav veci.
"My s Trojkou zatiaľ nerokujeme," upozornil Shiarly. A vyjadril nádej, že experti z Trojky pristúpia k cyperskej žiadosti o pôžičku zodpovedne a nebudú mať voči ostrovnému štátu zbytočne prísne požiadavky. Dodal, že Trojka zatiaľ pozorne poslúchala vysvetlenia cyperských hostiteľov, a preto by mohla zobrať do úvahy silné väzby medzi zamestnávateľmi a sociálnymi partnermi na Cypre, ktoré sú tradične postavené na princípe kohézie.
"My nepotrebujeme nijaké dodatočné financie pre rok 2012," uviedol cyperský šéf financií o požadovanej finančnej pomoci. A v tejto súvislosti dodal, že Cyprus nemá problémy vo fiškálnej oblasti, ale v tej bankovej. Podľa neho by sa za normálnych okolností ostrov nedostal do súčasnej situácie, keďže domáca ekonomika je silná, otvorená a kompetitívna, avšak prílišné väzby na grécky finančný trh a dohody prijaté na úrovni eurozóny o odpustení dlhov gréckym bankám, vystavili cyperský bankový sektor nečakaným rizikám.
Dohoda o odpustení dlhov gréckym bankám vo výške 50 % a následne aj dohoda o dlhodobom odložení splatnosti o ďalších 25 % v skutočnosti pripravila cyperské banky s účasťou v gréckom v bankovom sektore o 4,2 miliardy eur, upozornil Shiarly.
Cyprus je v poradí piatou krajinou eurozóny, ktorá žiada o finančnú pomoc.

Súvisiace články

Aktuálne správy