Grécko sa pokúša presvedčiť veriteľov, aby zmiernili podmienky úveru

Atény 5. júla (TASR) – Nová grécka vláda sa pokúša presvedčiť medzinárodných veriteľov, aby Aténam zmiernili podmienky záchranného úveru a poskytli im viac času na splnenie fiškálnych cieľov.
Premiér Antonis Samaras sa dnes prvýkrát stretol s inšpektormi takzvanej Trojky (Európskej únie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu) a predložil im návrh na úpravu podmienok záchranného plánu. Samaras ponúkol inšpektorom urýchlenie privatizácie a okresanie verejného sektora výmenou za výhodnejšie úverové podmienky pre Grécko.
Grécko totiž výrazne zaostáva v plnení fiškálnych cieľov. Dôvodom je dvojmesačné politické vákuum po neúspešných voľbách začiatkom mája, keď sa parlamentným stranám nepodarilo vytvoriť koalíciu a zostaviť vládu. Grécko si tak muselo voľby zopakovať 17. júna.
Inšpektori Trojky sa dnes stretli aj s novým ministrom financií Jannisom Sturnarasom, ktorý ich upozornil, že krajina sa už piaty rok zmieta recesii a miera nezamestnanosti prekročila 22 %. Tvrdé podmienky úvery podľa neho hospodársku krízu ešte zhoršujú.
Grécki predstavitelia sa snažia využiť zmenu v prístupe eurozóny k boju s dlhovou krízou a presadiť zmiernenie podmienok finančnej pomoci, ktorá síce zachránila krajinu pred bankrotom, ale zavádzanie úsporných opatrení má za následok prehlbovanie recesie.
Inšpektori v Grécku kontrolujú, ako Atény pokročili v znižovaní rozpočtového schodku a v reformách, na ktorých sa s veriteľmi dohodla predchádzajúca vláda.
Európski veritelia síce naznačili, že sú ochotní diskutovať o možných úpravách záchranného programu, pri ktorých sa zohľadní jednak čas stratený opakovaním volieb, a tiež prehĺbenie recesie, ale hlavné podmienky nezmenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy