Čína znížila kľúčovú úrokovú sadzbu už druhý raz za mesiac

Peking 5. júla (TASR) – Čínska centrálna banka dnes znížila kľúčovú úrokovú sadzbu, už druhý raz v priebehu jedného mesiaca, s cieľom podporiť ekonomiku, ktorá zaznamenáva najrýchlejšie spomaľovanie rastu od krízového roku 2008.
Ľudová banka Číny oznámila, že úrokovú sadzbu z jednoročných úverov znižuje s platnosťou od piatka (6.7.) o 0,31 % na 6 %. Predtým ju znížila k 8. júnu o 0,25 %, pričom vtedy išlo o prvé zníženie sadzby po takmer štyroch rokoch. Okrem toho znižuje aj sadzbu z jednoročných vkladov, tú však v miernejšom rozsahu, o 0,25 % na 3 %.
Komunistická vláda uviedla od marca do praxe viacero opatrení na podporu ekonomiky. Zareagovala tak na fakt, že za 1. kvartál tohto roka dosiahol rast hospodárstva medziročne len 8,1 %. To znamenalo najpomalší rast za takmer tri roky.
Analytici zo súkromného sektora očakávajú, že v 2. štvrťroku sa rast ekonomiky spomalí až na 7,5 %, no v 2. polroku už predpokladajú jeho zrýchlenie. Pod súčasný vývoj sa v najväčšej miere podpisuje oslabovanie obchodu, za ktorým je vysoká nezamestnanosť v USA a európska dlhová kríza, ktoré zhoršujú globálny dopyt.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy