LOZ nesúhlasí so spochybňovaním platov sestier

Lekárske odborové združenie trvá na svojom stanovisku, že sestry si lepšie platy zaslúžia.

BRATISLAVA 5. júla (SITA)- Lekárske odborové združenie (LOZ) podporuje spravodlivé mzdy pre zdravotné sestry, pretože si ich za svoju prácu zaslúžia. Vyhlásil to predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Ako uviedol, LOZ nesúhlasí s názorom Generálnej prokuratúry SR (GP), že spravodlivú odmenu si musia zamestnanci vydobyť štrajkom či výpoveďami. LOZ tak reagovalo na podnet, ktorý GP podala na Ústavný súd SR. V návrhu sa uvádza, že hrozba odchodu sestier do zahraničia by bola argumentom na zvýšenie ich minimálnych mzdových nárokov, len ak by takýmto krokom bolo naliehavo potrebné ochrániť verejné zdravie.

„Práve obmedzovanie práva na štrajk, odôvodňované ochranou života a zdravia, ktoré v týchto prípadoch vždy nasleduje v každej krízovejšej situácii, svedčí o oprávnenosti zákonov o minimálnych mzdových nárokoch,“ povedal Visolajský. Podľa LOZ by generálna prokuratúra mala dať podobnou argumentáciou návrh na zrušenie osobitných platových zákonov prokurátorov, sudcov, hasičov, policajtov, štátnych zamestnancov, aj zamestnancov, vykonávajúcich práce vo verejnom záujme. „Práve tieto zákony, určujú osobitné tabuľky na základe rokov praxe, vzdelania, či toho, v akej profesii pracujú, a ani tu nehrozí štrajk či dokonca nehrozí ich odliv do zahraničia,“ uviedol Visolajský. LOZ chce podporovať zákonodarcu aj pri úprave platov ostatných pracovníkov v zdravotníctve.

Generálna prokuratúra podala 25. júna návrh na Ústavný súd SR, aby preskúmal ústavnosť zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek, zároveň ho žiadala do rozhodnutia pozastaviť účinnosť tohto zákona. Podnet samotnej generálnej prokuratúre podala Slovenská lekárska komora a Slovenská komora iných zdravotníckych pracovníkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy