Odstupujúci pre škandál so sadzbou Libor si nezaslúžia vysoké odstupné

Londýn 4. júla (TASR) – Predstavitelia bánk, ktorí musia svoje posty opustiť pre škandál s manipuláciou úrokových sadzieb, by nemali odísť s vysokým odstupným. Povedal to dnes britský premiér David Cameron, len deň potom, ako kvôli škandálu s manipuláciou medzibankovej úrokovej sadzby Libor oznámil svoju rezignáciu výkonný riaditeľ banky Barclays Bob Diamond.
„Myslím si, že by to bolo nanajvýš nevhodné, ak by ľudia, ktorí musia zo svojich funkcií odísť za týchto okolností, dostali vysoké odstupné,“ vyhlásil Cameron na pôde parlamentu. Ako dodal, takýto krok by sa obyvateľstvu len ťažko dal vysvetliť.
Šéf Barclays rezignoval v utorok (3.7.) na svoju funkciu v dôsledku zapletenia bankárov tretej najväčšej britskej banky do pokusu manipulovať s medzibankovou úrokovou sadzbou Libor. Je to priemerná úroková sadzba, za ktorú sú banky ochotné vzájomne si požičiavať a navyše, je základom aj pre stanovovanie hypotekárnych úrokových sadzieb alebo úrokov pre firmy. Okrem Barclays je do škandálu zapletených aj niekoľko ďalších svetových bánk. Britské úrady medzitým spustili sériu vyšetrovaní a Bob Diamond dnes predstúpi pred osobitný parlamentný výbor.
Práve na jeho vystúpenie trhy s napätím čakajú. Obávajú sa eskalácie celého problému, keďže sa už objavili správy, že Diamond by mohol zatiahnuť do škandálu aj vládu a britskú centrálnu banku. Očakáva sa totiž, že Diamond bude svoju pozíciu v celej afére obhajovať a navyše, mal by zverejniť, kto všetko vedel o manipulácii sadzby, ku ktorej dochádzalo od roku 2004 do roku 2009.
Ešte pred svojím vystúpením totiž Diamond nechal zverejniť záznamy z telefonického rozhovoru z roku 2008 s viceguvernérom Bank of England Paulom Tuckerom, ktorý naznačuje, že Tucker tlačil na zníženie úrokovej sadzby Libor. Celá konverzácia poukazuje na to, že centrálna banka, ako aj vtedajšia vláda labouristov v čase finančnej krízy potichu podporovali manipuláciu so sadzbou. V tom čase bol Diamond šéfom Barclays Capital, investičnej divízie banky.
V reakcii na zverejnené záznamy denník Financial Times napísal, že Diamond je pripravený „hodiť tento politický granát do rúk BoE a vtedajších predstaviteľov vlády“. Tucker je napríklad jedným z kandidátov na šéfa centrálnej banky, keďže súčasnému guvernérovi Mervynovi Kingovi sa 10-ročné funkčné obdobie končí na budúci rok v júni.

Súvisiace články

Aktuálne správy