Francúzsku hrozí v prípade ďalších úspor recesia

Paríž 4. júla (TASR) – Francúzska vláda korigovala prognózu rastu domácej ekonomiky výrazne smerom nadol. Podľa ekonómov hrozí krajine podobný bludný kruh úspor a poklesu rastu ako Taliansku a Španielsku. Problémy môže mať aj Nemecko.
Ak bude francúzsky prezident François Hollande trvať na tom, že už na budúci rok zníži rozpočtový deficit na 3 % hrubého domáceho produktu (HDP), Francúzsku hrozí podobný pokles ekonomiky, ako Španielsku a Taliansku. "Nakoniec bude musieť Hollande kvôli spomaľovaniu ekonomiky ušetriť 40 až 45 miliárd eur namiesto plánovaných 33 miliárd eur, aby splnil fiškálny cieľ," uviedol šéf analytického a prognostického oddelenia parížskeho inštitútu OFCE Xavier Timbeau. To by znamenalo, že miera nezamestnanosti vo Francúzsku do konca roka 2013 zrejme vyskočí na rekordnú úroveň nad 11 % a Francúzsko a Nemecko upadnú do recesie.
Francúzsky Dvor audítorov, ktorý na žiadosť prezidenta Francoisa Hollanda vykonal revíziu štátnych financií, v pondelok (2. 7.) varoval, že Francúzsko tento a budúci rok nesplní fiškálne ciele pre výpadok rozpočtových príjmov, ak nenájde dodatočné úspory. Paríž plánuje tento rok deficit na úrovni 4,4 % HDP. Splnenie tohto cieľa vyžaduje dodatočné úspory, inak rozpočtový schodok môže byť oproti plánu vyšší až o 10 miliárd eur.
Podľa Dvora audítorov bude musieť nájsť Francúzsko dokonca až 33 miliárd eur na zaplátanie dier v rozpočte, ak chce podľa plánu znížiť deficit na 3 % HDP. Väčšinu z toho bude musieť Paríž získať znížením výdavkov.
Hollande je síce na európskej úrovni známy ako obhajca zmierňovania úsporných opatrení. Avšak podľa pozorovateľov niektoré jeho vyhlásenia signalizujú, že doma plánuje bolestivé škrty. "Vláda počas minulého týždňa viackrát vyhlásila, že splní plánovaný deficit," uviedol analytik Barclays Fabrice Montagne. To v utorok (3. 7.) potvrdil aj premiér Jean-Marc Ayrault.
Podľa ekonómov zodpovedajú potrebné úspory, spomínaných 33 miliárd eur, na budúci rok 1,5 % HDP. Táto konsolidácia síce nie je taká veľká ako v Španielsku, Taliansku a Grécku, ale je ambicióznejšia než konsolidácie nemeckej vlády pred finančnou krízou. Berlín v rokoch 2003 až 2007 znižoval schodok ročne v priemere o 0,6 % HDP.
Takéto rozsiahle úspory podľa Montagna utlmia ekonomiku. Dodal, že v prípade pokračujúcich turbulencií na trhoch francúzska ekonomika nemusí rásť ani na budúci rok. Barclays zatiaľ počíta v roku 2013 s rastom 0,4 %.
Niektorí ekonómovia sú však ešte pesimistickejší a tvrdia, že na splnenie fiškálnych cieľov bude Francúzsko na budúci rok musieť ušetriť ešte viac. Banka Société Générale podobne ako inštitút OFCE hovorí o dodatočných úsporách vo výške až 38,5 miliardy eur, čo zodpovedá približne 1,8 % HDP.
"Už v prípade úspor vo výške 33 miliárd eur sa Francúzsko ocitne na pokraji recesie a nezamestnanosť určite vzrastie," myslí si Timbeau. To by malo za následok nárast sociálnych výdavkov a pokles príjmov. "Ak bude Hollande napriek tomu trvať na fiškálnom cieli, určite to spôsobí recesiu," uviedol Timbeau. To by znamenalo, že Francúzsko sa ocitne v podobnom bludnom kruhu úspor a poklesu ekonomiky ako Grécko alebo Španielsko – čím viac bude sporiť, tým viac klesne ekonomika.
To by malo negatívny vplyv aj na nemeckú ekonomiku, keďže Francúzsko je najdôležitejším obchodným partnerom Francúzska. "Ak Francúzsko upadne do recesie, stiahne so sebou aj Nemecko," uviedol Timbeau. "V súčasnej situácii hrozí tento bludný kruh dokonca celej eurozóne," myslí si expert bruselského think tanku Bruegel Guntram Wolff.
Ekonómovia predovšetkým varujú pred zlou štruktúrou konsolidačného programu. "Paríž by mal čo najmenej zvyšovať dane a viac peňazí hľadať na výdavkovej strane – až dve tretiny," uviedol Wolff. "Ak by bol zvyšok eurozóny v dobrej kondícii, bol by Hollandov plán správny. Avšak, keďže sú mnohé krajiny už v recesii, je nesprávny," myslí si Timbeau.
Informoval o tom Financial Times Deutschland.

Súvisiace články

Aktuálne správy