SOZ si vie predstaviť spoluprácu s odbormi sestier

Predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay však nesúhlasí s tým, ako novovzniknuté odborové združenie sestier útočí na ich zväz, ktorý obhajuje všetkých zamestnancov v zdravotníctve.

Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ) si vie predstaviť spoluprácu s novovzniknutým Odborovým združením sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA). Na tlačovej besede to uviedol predseda SOZ Anton Szalay. „Nepovažujeme štiepenie odborov v súčasnosti za pozitívny krok,“ povedal. Nesúhlasí však s tým, ako novovzniknuté odborové združenie sestier útočí na SOZ, ktorý obhajuje všetkých zamestnancov v zdravotníctve.

Na tom, že sa sestry rozhodli založiť si svoje odborové združenie, nevidí Szalay nič zlé. „V Slovenskej republike má každý možnosť založiť si svoje občianske združenie,“ povedal. Spôsob, aký si sestry a hlavne ich predseda zvolili, však považuje za neštandardný. „Predseda oslovil regionálne prezidentky (komory) sestier s tým, že je potrebné pochopiť, prečo je nutné sa samostatne vyčleniť voči Slovenskému odborovému zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb,“ uviedol šéf SOZ.

O priazeň zdravotných sestier súperia dva odborové zväzy. Doteraz práva sestier obhajoval SOZ, koncom mája sa o zastupovanie ich záujmov začalo uchádzať aj novovznikajúce Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek.

„Vplyvom udalostí za posledné mesiace, ktoré sa dotkli prakticky každého z nás v rámci celého Slovenska, rozhodol som sa zapojiť do boja za práva každej jednej sestry a pôrodnej asistentky v tomto štáte. Jediným možným legálnym riešením pre mňa ako aj každej jednej/jedného z nás je vybojovať si naše dôstojné postavenie v spoločnosti a obhájiť náš status sestry v očiach verejnosti, ako aj pred našimi zamestnávateľmi, a to vytvorením vlastnej odborovej organizácie pre sestry a pôrodné asistentky na našich pracoviskách po celom Slovensku,“ uvádza v liste adresovanom prezidentom regionálnych komôr Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek predseda OZSaPA Viliam Záborský. Sestry sa podľa jeho slov musia samostatne vyčleniť a vyhraniť voči SOZ, keďže tieto odbory po celom Slovensku absolútne zlyhali a neobhájili záujmy sestier.

Súvisiace články

Aktuálne správy