Sporenie vo fonde bez záruk bude treba potvrdiť

Ak bude chcieť sporiteľ v druhom pilieri zostať v negarantovanom dôchodkovom fonde, bude to musieť oznámiť svojej dôchodkovej správcovskej spoločnosti. Ak tak neurobí, k 30. aprílu budúceho roka prejde do garantovaného dlhopisového fondu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorý predložilo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Správca penzijných úspor bude povinný sporiteľom v negarantovaných fondoch do 28. februára 2013 zaslať príslušné tlačivo. To bude obsahovať vyhlásenie o tom, že sporiteľ je rozhodnutý zostať v negarantovanom fonde. Sporiteľ, ktorý má záujem zostať sporiteľom v negarantovanom dôchodkovom fonde, bude musieť toto tlačivo vyplniť a doručiť ho dôchodkovej spoločnosti najneskôr do 31. marca 2013.

Vláda Roberta Fica plánuje na pol roka otvoriť druhý dôchodkový pilier. Vstup do druhého piliera a výstup z neho by mal byť možný od 1. októbra tohto roka do 31. marca budúceho roka. Vláda pri odhadovanom dopade na verejné financie počíta s tým, že do kapitalizačného piliera počas uvedeného obdobia vstúpi 10 tis. nových sporiteľov a vystúpi z neho 60 tis. sporiteľov.

Sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri čaká nielen zníženie príspevkov zo súčasných 9 % na 4 % hrubej mzdy, ale aj zvýšenie poplatkov pre dôchodkové správcovské spoločnosti. Súčasná výška poplatku za správu dôchodkového fondu vo výške 0,3 % ročne z čistej hodnoty majetku zostane len v garantovanom fonde, v negarantovaných fondoch sa tento poplatok zvýši dvojnásobne na 0,6 % z čistej hodnoty majetku sporiteľa. Zvýši sa tiež poplatok za zhodnotenie majetku, a to z terajších 5,6 % zo zhodnotenia na 10 % zo zhodnotenia penzijných úspor.

K 4-percentnému príspevku do druhého piliera si budú môcť sporitelia doplácať ďalšie dve percentá z vlastného čistého príjmu. Tieto dve percentá štát daňovo zvýhodní, keďže si o túto sumu bude môcť sporiteľ znížiť základ dane. Vláda Roberta Fica tiež zruší automatický vstup mladých ľudí do druhého piliera s možnosťou výstupu do 2 rokov od vstupu a namiesto toho zavedie dobrovoľný vstup pre mladých ľudí. V druhom pilieri budú namiesto súčasných štyroch fondov povinne len dva, a to jeden garantovaný a jeden negarantovaný. Existencia zvyšných dvoch fondov bude na zvážení dôchodkových spoločností.

Súvisiace články

Aktuálne správy